Video Regina Elisabeta a II-a și-a ascuns de români periile de argint. Când s-a întâmplat

Data actualizării: Data publicării:
The Queen and members of The Royal Family Attend St Mary Magdalene Church In Sandringham
Foto: Gulliver/Getty Images

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani, joi, 8 septembrie. În cei 70 de ani de domnie, Regina s-a întâlnit cu mulți șefi de stat, inclusiv cu Nicolae Ceaușescu. Vizita cuplului Ceauşescu în Marea Britanie, de acum 40 de ani are un capitol dedicat într-o carte publicată recent de unul dintre biografii Casei Regale Britanice. Acesta dezvăluie cum regina Elisabeta a II-a a fost avertizată de preşedintele Franţei că ar fi bine să îşi pună la adăpost bunurile când vine delegaţia din România.

În luna iunie 1978 era organizată o vizită a cuplului prezidenţial de atunci în Marea Britanie.

Momentul era unul important, ţinând cont de faptul că vorbim despre primul lider socialist aflat acolo. Ceea ce s-a aflat în spatele acestui eveniment aflăm abia acum, de la Robert Hardman, biograf al Casei Regale, care a scris o carte despre regină.

Povestea pregătirilor începe cu un raport făcut de Ambasadorul Marii Britanii în România pentru Elisabeta a II-a. Nicolae Ceauşescu era portretizat drept un dictator în adevăratul sens al cuvântului. Elena Ceauşescu era prezentată ca o viperă, iar copiii... nişte incapabili. Aceasta a fost practic prima imagine pe care regina şi-a făcut-o despre cel care, pe atunci, conducea România.

Înainte de a-l primi pe Nicolae Ceauşescu, regina a primit un telefon de la preşedintele Franţei, care i-a vorbit despre delegaţia română ce fusese în vizită la Paris în urmă cu câteva luni. Românii ar fi plecat cu tot ce putea fi deşurubat, inclusiv vaze, lămpi, scrumiere sau obiecte de toaletă. Aşa că, din Apartamentul Belgian, unde au fost cazaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, au fost luate toate periile de argint, la comanda reginei.

La palatul Buckingham a avut loc şi un dineu, în onoarea oaspeţilor. Un moment hilar a avut loc însă în grădina palatului, unde, la un moment dat, Elisabeta a II-a, care îşi plimba câinii, s-a ascuns într-un tufiş, doar să nu mai dea ochii cu Ceauşescu.

Tot Robert Hardman relatează că preşedintele României ar fi fost primit la Londra în schimbul semnării unor contracte de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie. Cea mai câştigată de pe urma vizitei a fost însă prima doamnă, care s-a întors acasă cu premii şi certificate de chimist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri