Sari la conținut
News Alert

Rusia folosește pentru prima dată o bază din Iran pentru a bombarda militanți în Siria

 

FOTO: wikipedia.org

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că bombardiere rusești Tu-22M 3 și Su-34 au bombardat poziții jihadiste la Deir ez-Zor și Idlib, în Siria, decolând de la baza Hamadan din Iran. În urma raidurilor, au fost distruse cinci mari depozite cu arme, trei sedii ale unor comandamente jihadiste și o tabără a acestora, pe care teroriștii o utilizau pentru a pregăti bătălia pentru Alep.

Amplasarea unor avioane de luptă și bombardiere rusești la baza din Iran oferă aviației ruse o serie de avantaje. Potrivit presei arabe, acordul încheiat de Moscova cu Teheranul cu privire la utilizarea acestei baze va permite reducerea timpului de zbor cu 60%. Distanța dintre baza Hamadan și zona centrală a Siriei este de circa 900 de kilometri.

Până acum, pentru loviturile aeriene în Siria, bombardierele rusești Tu-22M3 decolau de pe aeroportul militar Mozdok (Osetia de Nord, Caucazul rus), întrucât baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia nu este potrivită pentru acest tip de avioane de luptă, unele dintre cele mai mari din lume.

Diplomați ruși și iranieni au abordat luni un plan suplimentar de acțiune pentru rezolvarea crizei siriene. Anterior, presa rusă a relatat că Moscova a cerut permisiunea Irakului și Iranului pentru utilizarea spațiului aerian în scopul lansării unor rachete de croazieră asupra unor poziții jihadiste în Siria.

La rândul său, șeful Consiliului Național de Securitate din Iran a confirmat marți că Teheranul pune facilități la dispoziția Moscovei. „Cooperarea iraniano-rusă în lupta împotriva terorismului în Siria este una strategică și ne punem la dispoziție potențialul și facilitățile în acest domeniu”, a declarat Ali Shamkhani, citat de agenția IRNA.