Salvare ca-n filme. Pompele de apă au cedat imediat după ce ultimul copil a fost scos din peșteră

Data publicării:
Thailand Cave Rescue For Trapped Soccer Team
Foto: Guliver/Getty Images

Operațiunea de salvare din peșteră a celor 12 copii și antrenorului din Thailanda s-ar fi putut încheia tragic, au dezvăluit scafandrii. Pompele care scoteau apa din peșteră, pentru a permite ieșirea mai ușoară a copiilor, au cedat după ce ultimul copil a fost scos în siguranță, relatează The Guardian.

Thailand Cave Rescue For Trapped Soccer Team
Foto: Guliver/Getty Images

Citește și: Mărturia unui scafandru care a participat la salvarea copiilor din peșteră. „L-am văzut de la 50 metri. Am crezut că e mort”

Scafandrii și alți membri ai echipajului de salvare se aflau la 1,5 kilometri înauntrul peșterii, strângând echipamentele, când pompa principală de apă a cedat. Imediat, nivelul apei a crescut rapid, au povestit trei scafandri.

Cei trei se aflau în „camera a treia”, o zonă din peșteră unde fusese amenajată o bază pentru ca toți cei care erau scoși să se odihnească și să se pregătească pentru ultima porțiune de drum până la ieșire. Scafandrii povestesc că au auzit țipete și au văzut mai multe torțe mișcându-se rapid: erau membrii echipajului, care încercau să ajungă pe uscat, în momentul în care pompa principală a cedat, iar peștera a început să se umple cu apă.

„Am auzit oameni urlând, pentru că pompa cedase și apa a început să se ridice. Am văzut toate aceste torțe luminoase urcând și apa venea după ei, nivelul se ridicase considerabil”, a povestit scafandrul.

Citește și: Părinții copiilor salvați din peștera din Thailanda nu au voie să îi sărute sau să îi îmbrățișeze

Înauntrul peșterii se aflau 100 de oameni, printre care și 3 soldați Navy Seals și un medic. Toți s-au grăbit spre ieșire și au reușit să iasă din peșteră în mai puțin de o oră.

În mod normal, călătoria de la camera a treia până la ieșire dura 4-5 ore, dar timpul a fost redus sub o oră după o săptămână de curățare a nămolului care se formase la intrarea în peșteră.

Dacă pompa de apă ar fi cedat înainte să fie scoși copiii, operațiunea s-ar fi încheiat cu o tragedie de proporții, au adăugat scafandrii.

Citește și: Filmul celei mai mari operațiuni de salvare speologică din lume: 13 persoane au fost salvate după 18 zile

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri