Scandal de spionaj urmat de o decizie fără precedent. China e implicată

Data actualizării: Data publicării:
spion

Statele Unite acuză China de tentative de spionaj în industria aviaţiei, cu scopul de a fura secrete comerciale. Departamentul de Justiţie american a publicat un raport în care arată că mai multe companii aeriene au devenit ţintele Beijingului.

Un ofiţer de informaţii al Chinei ar fi coordonat, timp de 5 ani, o operaţiune prin care mai mulţi angajaţi ai unor companii americane din domeniul aviaţiei ar fi fost convinşi să meargă în China, sub pretextul invitaţiei la diverse prezentări sau să se întâlnească cu oficiali chinezi pe teritoriul Europei.

Dar scopul era, în realitate, extragerea de informaţii tehnice sensibile legate de secretele comerciale ale angajatorilor lor.

Printre cei vizaţi se numără şi un angajat al diviziei de aviaţie a General Electric, cea care, de regulă, încheie diverse contracte publice cu Departamentul de Apărare.

Pe fir a intrat şi FBI, motiv pentru care ofiţerul chinez de informaţii a şi fost arestat în aprilie, în Belgia, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile americane.

Bruxellesul l-a extrădat în această săptămână în America, o decizie fără precedent ţinând cont că acesta nu este nici belgian, nici american.

Este al doilea ofiţer de informaţii chinez care ajunge pe mâna autorităţilor americane, în mai puţin de 2 săptămâni.

China respinge informaţiile, dar tensiunile dintre Washington şi Beijing continuă să crească, întrucât, pe lângă disputele comerciale, acuzaţiile de spionaj la adresa Chinei sunt la ordinea zilei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri