Sora liderului nord-coreean, din nou în prim-plan. Kim Yo Jong crede că nu există niciun motiv pentru un nou summit Kim – Trump

Data actualizării: Data publicării:
Kim jong un si kim yo jong coreea de nord
Foto: Profimedia Images

Sora liderului de la Phenian, Kim Yo Jong, a declarat că nu există niciun motiv pentru organizarea încă unui summit Coreea de Nord - Statele Unite ale Americii, potrivit publicației Time. Reluarea discuțiilor cu SUA nu este oportună deoarece aceasta nu ar fi nimic mai mult decât un instrument politic pe care să-l folosească Washingtonul, a adăugat și un diplomat nord-coreean de rang înalt.

"Dar niciodată nu poți fi sigur. S-ar putea întâmpla un lucru surprinzător, în funcție de deciziile celor doi lideri mondiali", a declarat Kim Yo Jong, adăugând că discuțiile despre un nou summit sunt utile Statelor Unite, în timp ce Coreea de Nord nu vede niciun motiv pentru o astfel de întâlnire la nivel înalt. 

Influența lui Kim Yo Jong este în creștere, iar experții în politică externă cred că face parte dintr-o campanie mediatică a mass-mediei de stat din Coreea de Nord pentru a semnala că sora liderului de la Phenian este pregătită pentru un rol și mai important. În timp ce nord-coreenii aud tot mai des de Kim Yo Jong, par să îl vadă tot mai puțin pe Kim Jong-un.

Relaţiile intercoreene au continuat să se degradeze anul trecut, după eşecul celui de-al doilea summit între preşedinţii Kim Jong Un şi Donald Trump, desfăşurat la Hanoi în februarie 2019, scrie Agerpres. Potrivit preşedintelui american, Kim Jong Un a refuzat la acel summit să-şi asume suficiente angajamente privind denuclearizarea ţării sale şi arsenalul de rachete balistice în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Cei doi preşedinţi au avut o a treia întâlnire, în iunie, în zona demilitarizată care separă cele două Corei. Deşi au convenit atunci reluarea negocierilor, discuţiile dintre cele două părţi, desfăşurate în Suedia, au fost sistate în octombrie.

Fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, John Bolton, a declarat joi că liderul de la Casa Albă ar putea încerca să stabilească un nou summit cu omologul său nord-coreean, ca o ''surpriză de octombrie'', înaintea alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura în SUA în noiembrie. Şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a apreciat recent că ar fi utilă o întâlnire între preşedinţii Trump şi Kim înaintea scrutinului prezidenţial american.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri