SUA oferă 10 milioane de dolari recompensă pentru prinderea șefului rețelei teroriste ISIS-K din Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
oferta sua de recompensa pentru prinderea sefului isis-k Ghafari
Recompensa pusă pe capul lui Sanaullah Ghafari. Sursă foto: Twitter

Statele Unite oferă o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care ar permite „identificarea sau localizarea” liderului grupării Stat Islamic - Khorasan (ISIS-K), Sanaullah Ghafari. ISIS-K este aripa din Afganistan a grupării teroriste Stat Islamic, responsabilă pentru atentatul de pe aeroportul din Kabul de anul trecut, în urma căruia și-au pierdut viața aproape 200 de oameni, dintre care 13 militari americani.

Recompensa promisă luni de Departamentul de Stat al SUA se referă şi la orice informaţie care permite arestarea sau condamnarea celor responsabili pentru atacul terorist din 26 august 2021 de la aeroportul din Kabul, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Atacul de la aeroportul din Kabul, revendicat de ISIS-K, ar fi făcut, potrivit Washingtonului, cel puţin 185 de morţi, inclusiv 13 soldaţi americani, în momentul în care Statele Unite se retrăgeau din Afganistan în timp ce organizau, în plin haos, o vastă operaţiune de evacuare a străinilor şi a afganilor consideraţi vulnerabili după preluarea puterii de către talibani.

Cine este Sanaullah Ghafari

Potrivit diplomaţiei americane, Sanaullah Ghafari, cunoscut şi sub numele de Shahab al-Muhajir, a fost numit în fruntea ISIS-K în iunie 2020 de către gruparea Stat Islamic.

„Ghafari este responsabil pentru aprobarea tuturor operaţiunilor ISIS-K din Afganistan şi de găsirea finanţării pentru organizarea acestor operaţiuni”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. El a fost deja trecut în noiembrie pe lista neagră a teroriştilor străini.

Se cunosc foarte puţine informaţii despre liderul SI-K. Numele Shahab al-Muhajir sugerează drept origine Peninsula Arabică. Este un veteran al Al-Qaida? Un fost membru al reţelei Haqqani, o facţiune ultra-conservatoare apropiată istoric de Al-Qaeda? Despre Sanaullah Ghafari circulă mai multe teorii, niciuna însă confirmată.

ISIS-K a fost până în 2020 o organizaţie în declin, ai cărei membri au fost decimaţi de o serie de atacuri americane. Sosirea noului lider în 2020 a produs o schimbare despre care experţii spun că a făcut ca ISIS-K să fie mai periculoasă. De la plecarea americanilor din Afganistan în august, ISIS-K, rival şi principal adversar al mişcării islamiste aflate la putere, i-a vizat atât pe talibani, cât şi pe minoritatea şiită.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri