Tradiții înfricoșătoare de Crăciun. Locul unde o creatură rea se plimbă pe străzi, potrivit legendei

Data actualizării: Data publicării:
krampus complicele rau al lui mos craciun diavol satana
Foto: Getty Images

Tradiții neobișnuite de Crăciun pe mapamond. În Africa de Sud, copiii mănâncă în prima zi de Crăciun omizi prăjite, în Venezuela oamenii merg la biserică pe role, iar în Japonia astăzi toată lumea se înfruptă cu aripioare picante.

În timp ce majoritatea copiilor din lume îl așteaptă pe Moș Crăciun în 25 decembrie pentru că au fost cuminți, în Austria situația este exact invers. Copiii obraznici sunt vizitați de Krampus, complicele cel rău al lui Moș Nicolae. Legenda spune că acesta se plimbă pe străzi, în luna decembrie, pentru a-i găsi pe cei care nu au fost cuminți. Astfel, austriecii le amintesc copiilor să se poarte frumos, în special în preajma sărbătorilor de iarnă.

O altă tradiție extrem de ciudată se regăsește în Islanda. Pisica Yule, un monstru despre care se vorbește în folclorul islandez, pândește noaptea în zăpadă și îi mănâncă pe toți cei care nu poartă haine noi în seara de Ajun. În ziua de azi, islandezii își cumpără haine noi pentru această perioadă din an pentru a evita o astfel de întâlnire.

În Japonia regăsim o altă tradiție neobișnuită: masa tradițională la un restaurant fast-food. În 1974, lanțul de restaurante a lansat o campanie festivă de marketing în Japonia, cu sloganul Kentucky for Christmas. La acea vreme, japonezii s-au înghesuit să mănânce aripioarele picante, iar de atunci a devenit o tradiție anuală, care se respectă și azi.

Ne uităm acum și la un obicei din Germania. Oamenii ascund o murătură, de cele mai multe ori un castravete în brad, iar copilul care găsește acritura primește un cadou. Sunt însă voci care spun că, de fapt, această tradiție este originară din Spania, unde, în urmă cu mult timp, doi băieți erau ținuți prizionieri într-un butoi cu murături. Sfântul Nicolae i-ar fi salvat pe cei doi, iar de atunci, în semn de recunoștință, aceștia puneau în bradul de Crăciun cel puțin o acritură.

Finlandezii în schimb au o tradiție relaxantă de Crăciun. Majoritatea caselor din această țară au în dotare o saună. A devenit o tradiție ca în seara de Ajun, membrii familiilor să se relaxeze în saună preț de câteva ore. Dacă aveți drum în Italia în preajma sărbătorilor, trebuie să uitați de Moș Crăciun și ziua de 25 decembrie. Toată acțiunea are, de fapt, loc în ajunul zilei de 5 ianuarie. Potrivit legendelor, o bătrână pe nume Belfana vizitează toți copiii din țară și le oferă dulciuri, dacă aceștia au fost cuminți. La fel ca și Moș Crăciun, Belfana intră în case pe horn și este primită cu biscuiți și vin.

O altă tradiție stranie, de data aceasta în ceea ce privește masa tradițională de Crăciun, o regăsim în Africa de Sud. Copiii așteaptă cu nerăbdare un meniu cu omizi prăjite. Legenda spune că cei care mănâncă omizi prăjite de Crăciun vor avea noroc tot anul care vine.

Potrivit folclorului norvegian, Ajunul Crăciunului este ziua în care spiritele și vrăjitoarele răutăcioase zboară pe mături, prin orașe, pentru a pune ceva rău la cale. Astfel, a devenit o tradiție ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, norvegienii să își ascundă măturile și mopurile, astfel încât vrăjitoarele să nu le găsească și să le folosească în scopuri malefice.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri