Trei pirați nigerieni, eliberați pe mare de marina daneză pentru că nu a vrut să-i primească nicio țară. Ei au primit o barcă și hrană

Data publicării:
fregata daneza esbern snare din profil, pe mare
Fregata daneză Esbern Snare i-a ținut pe pirați în captivitate mai mult de două luni, înainte de a-i elibera. Foto: forsvaret.dk

Forțele navale daneze au eliberat trei pirați nigerieni pe care i-au capturat în noiembrie anul trecut în apele Golfului Guineei, pentru că nicio țară de pe coastele Africii nu a vrut să-i primească, scrie Reuters. Pirații au primit o ambarcațiune, mâncare și combustibil suficient pentru a ajunge în siguranță la țărm.

„(Pirații - n.r.) nu au nicio legătură cu Danemarca, iar infracțiunile de care sunt acuzați au fost comise departe de Danemarca. Pur și simplu nu au ce căuta aici și de aceea consider că este o decizie corectă”, a declarat ministrul danez al Justiției, Nick Haekkerup, potrivit Reuters.

Cei trei pirați, care erau deținuți la bordul fregatei Esbern Snare, au fost eliberați pe mare joi, într-o mică ambarcațiune, cu suficientă mâncare și combustibil la bord pentru a ajunge în siguranță la țărm.

Militarii danezi de la bordul fregatei Esbern Snare, care a fost trimisă în octombrie anul trecut în Golful Guineei, au ucis patru pirați în apele din sudul Nigeriei în luna noiembrie, într-o operațiune de protejare a navelor comerciale din zonă.

Alți patru suspecți au fost luați la bordul fregatei, însă Danemarca nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu țările africane din regiune pentru a-i transfera.

Al patrulea suspect, care a fost rănit și internat într-un spital din Ghana, nu a putut fi eliberat în condiții de siguranță pe mare și, de aceea, a fost trimis în Danemarca pentru a fi pus sub acuzare, a mai precizat ministrul Justiției.

Eliberarea celor trei pirați, făcută în concordanță cu legile internaționale, a avut loc în apropierea apelor teritoriale ale Nigeriei, la sud de Delta Nigerului.

Golful Guineei este o zină frecventată de pirați de mulți ani, însă numărul incidentelor a scăzut odată cu intervenția autorităților, ajutate de forțe navale străine.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri