Trei zile de doliu național în Letonia, după surparea unui supermarket la Riga

Data publicării:
malll

 

Tragedia, una dintre cele mai grave - înregistrate în ultimii 30 de ani la nivel mondial - cauzate de surparea acoprişului, a uluit această ţară cu două milioane de locuitori, în care Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional începând de sâmbătă, urmând ca luni dimineaţa să fie organizată o comemorare.

La Riga, de steagurile letone de la clădirile publice şi locuinţe erau legate panglici negre, în semn de doliu.

La locul accidentului, unde poliţia a instituit un perimetru de securitate, mii de lumânări şi flori erau depuse pe jos.

Ultimul bilanţ al teribilului accident este de 52 de morţi, corpul unei noi victime fiind descoperit sâmbătă dimineaţa între ruine, a declarat pentru AFP Toms Sadovskis, un purtător de cuvânt al poliţiei.

Pompierii şi echipe de intervenţie continuau să caute între dărâmăturile magazinului al cărui acoperiş s-a surpat joi seara la o oră de vârf, însă există speranţe mici de găsire a unor supravieţuitori, după două zile şi două nopţi cu temperaturi apropiate de zero grade.

Poliţia a deschis o anchetă penală şi acţionează în baza a trei ipoteze, cu privire la conceperea clădirii, construirea acesteia şi elemente noi care au fost instalate pe acoperiş.

"Verificăm cel mai mic detaliu. Cauza rămâne un mister, dar este necesar să o descoperim. Dacă s-a comis o greşeală, este o greşeală enormă", a declarat pentru AFP Marite Staume, o purtătoare de cuvânt a firmei Re&Re, care a construit clădirea.

"Probabil e aceeaşi poveste - fă-o ieftin şi bagă diferenţa în buzunar. Însă oamenii obişnuiţi sunt cei care plătesc preţul", a comentat Arsenijs Smirnovs, un şofer de taxi de la Riga.

Centrul comercial, exploatat de marca Maxima, a doua în ţară, a fost construit în 2011 şi a fost selectat pentru un premiu de arhitectură.

Erau lucrări în curs pe acoperiş în vederea transformării acestuia într-o grădina suspendată, potrivit unui reprezentant al primăriei, Juris Radzevics.

"Proiectul a fost predat în regulă, dar, bineînţeles, vom verifica dacă toate materialele şi lucrările au fost conforme normelor", a subliniat el.

O fotografie aeriană, publicată în cotidianul Diena din Riga, arată că pe acoperişul centrului era o grădină cu arbuşti şi o zonă de joacă pentru copii.

Sirenele de alarmă ale magazinului au fost declanşate înaintea accidentului, dar fără să conducă la evacuare, a declarat Viktorija Gulbe, o purtătoare de cuvânt Maxima.

Potrivit unor locuitori din cartier, sirenele au fost declanşate de mai multe ori în ultimele zile, aparent fără motiv, iar oamenii au sfârşit prin a ignora aceste alerte false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri