Ultimele cuvinte rostite de primul condamnat executat în SUA în 2020. Bărbatul și-a omorât soția după ce a aflat că înaintase divorțul

Data publicării:
John Gardner
FOTO: Departamentul de Justiție din Texas

Un deţinut din Texas, condamnat la moarte pentru că şi-a împuşcat mortal soţia în 2005, a fost executat miercuri seară, la penitenciarul din Huntsville.  Înainte de a-i fi administrată injecţia letală, el și-a cerut iertare de la familia fostei partenere e viață.

John Gardner, 64 de ani, a fost executat prin administrarea injecţieii letale, la penitenciarul de stat din Huntsville, pentru o crimă comisă în ianuarie 2005. Deţinutul şi-a omorât atunci soţia, Tammy Gardner, împuşcând-o în cap în timp ce aceasta stătea în pat. Femeia a murit două zile mai târziu, la spital, potrivit The Independent.

Gardner este primul deținut executat în 2020, în SUA.

Ultimele sale cuvinte au fost adresate membrilor familiei soției pe care a ucis-o, care au asistat la execuție: „Sper că o să vă găsiți liniștea... Îmi pare rău. Știu că nu mă puteți ierta, dar sper că într-o zi o veți face”.

Anul trecut, 22 de deţinuţi au fost executaţi în Statele Unite, dintre care 9 doar în Texas, statul american cu cele mai multe pedepse capitale.
Avocaţii de apel ai lui Gardner au solicitat intervenţia Curţii Supreme, susţinând că în proces nu au fost prezentate dovezi esenţiale. Aceştia susţineau că cel pe care îl reprezintă suferea de „frică de abandon”, motivând astfel gestul bărbatului. Curtea Supremă a respins petiţia luni, iar Seth Kretzer, unul dintre avocaţii lui Gardner, a declarat că este „profund îndurerat” de decizie. Avocaţii nu au formulat alte contestaţii.

Anchetatorii au spus că mariajul dintre John şi Tammy Gardner a fost scurt, dar extrem de violent. Femeia era a cincea soţie a criminalului, iar cei doi s-au căsătorit în 1999.

Prietenii şi familia femeii ucise au mărturisit că a aceasta trăia cu o permanentă frică. John era extrem de violent şi o ameninţa deseori cu arma. Tammy ar fi vrut să divorţeze, dar îi era teamă de consecințe.

În decembrie 2004, Tammy Gardner a depus actele de divorţ, dar cândva în cursul nopţii de 23 ianuarie 2005, cu doar 15 zile înainte de pronunţarea deciziei, John Gardner a intrat în casa în care se mutase şi a împuşcat-o în cap. În ciuda faptului că era rănită grav, Tammy Gardner a sunat la numărul de urgenţă 911 şi a declarat incidentul. Femeia a fost internată în spital, dar a intrat ulterior în comă şi a decedat două zile mai târziu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri