Un bărbat care a stat nevinovat la închisoare mai bine de jumătate din viață a fost eliberat. Cum s-a aflat, până la urmă, adevărul

Data actualizării: Data publicării:
barbat de culoare in fata unei ferestre
Lamar Johnson, de 50 de ani, a stat nevinovat la închisoare 28 de ani FOTO: Profimedia Images

Un bărbat din SUA, care a petrecut aproape 28 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă pe care a negat întotdeauna că a comis-o, a fost eliberat în Missouri.

Lamar Johnson, de 50 de ani, a părăsit sala de judecată din St. Louis ca bărbat liber, după o hotărâre a judecătorului David Mason luată marți. Magistratul a spus că a luat decizia după ce doi martori au furnizat „dovezi clare și convingătoare” că Johnson este nevinovat, potrivit BBC News.

Citește și: Un bărbat care a stat nevinovat la închisoare aproape 30 de ani a fost împușcat mortal după ce a fost eliberat

Lamar Johnson a fost condamnat pentru uciderea lui Marcus Boyd în 1994.

Johnson a fost copleșit de emoții când a fost anunțată hotărârea, în timp ce susținătorii lui au început să aplaude și să scandeze.

„Este copleșitor”, a spus el, după ce a părăsit sala de judecată.

Anul trecut, avocatul Kim Gardner a depus o moțiune pentru eliberarea lui Johnson, după ce a efectuat o investigație împreună cu organizația juridică non-profit Innocence Project.

După audierea de marți, echipa juridică a lui Johnson a criticat biroul procurorului general al statului, care a făcut eforturi pentru a-l ține în închisoare. Biroul „nu a încetat niciodată să susțină că Lamar a fost vinovat și a fost convenabil să-l lase să moară în închisoare”, au spus avocații lui Johnson într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al procurorului general a precizat într-un e-mail că biroul nu va lua nicio măsură în acest caz. „Biroul nostru a apărat statul de drept și a lucrat pentru a menține verdictul inițial pe care un juriu l-a considerat corect pe baza faptelor prezentate la proces”, se arată în declarație.

Marcus Boyd a fost împușcat mortal de doi bărbați mascați în fața casei lui Lamar Johnson, în octombrie 1994. El a spus de la început că nu era acasă când a avut loc atacul.

Judecătorul Mason a luat hotărârea de a-l elibera după ce un martor și-a retras mărturia, iar un deținut a mărturisit că l-a împușcat pe Boyd împreună cu un alt bărbat suspectat în caz, Phil Campbell.

În timpul procesului inițial, Campbell a pledat vinovat pentru o faptă mai ușoară și a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri