Un geolog olandez a restituit Boliviei două vase precolumbiene, pe care le-a primit la schimb pentru un frigider în anii '70

Data publicării:
Bolivia's Foreign Minister Rogelio Mayta (C), Bolivia's ambassador of the Netherlands Roberto Calzadilla (L) and Bolivia's Culture Minister Sabina Orellana present two pre-Hispanic pieces from the post-Tiahuanaco period dating from 700 to 1400 years AD, that were recovered from the Netherland
Cele două vase precolumbiene vor ajunge la Muzeul Naţional de Arheologie din Bolivia. Foto: Profimedia

Guvernul bolivian a prezentat miercuri două vase precolumbiene care au fost restituite ambasadei Boliviei din Ţările de Jos de către un geolog olandez, care în anii 70 le primise în schimbul unui frigider.

La evenimentul de la Ambasadă la care au fost prezentate cele două piese istorice au participat ministrul bolivian al culturii, Sabina Orellana, şi ambasadorul Boliviei în Ţările de Jos, Roberto Calzadilla.

Calzadilla a povestit că geologul olandez Ever Breman a vizitat Bolivia în anii '70 şi a făcut expediţii în localitatea Tacacoma, din provincia Larecaja în departamentul La Paz, unde a efectuat acest „troc”, primind în schimbul unui frigider preţioasele vase, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Geologul a restituit cele două piese în 2018 Ambasadei Boliviei din Ţările de Jos, însă de abia acum s-a făcut predarea oficială a celor două artefacte care intră astfel în custodia Ministerului bolivian al Culturii.

Cele două vase din ceramică aparţin culturii Mollo şi au fost realizate între anii 700 şi 1.400 după Hristos. Obiectele corespund sitului arheologic Iskanwaya, din epoca „post Tihuanaco”, a explicat Calzadilla.

Sabina Orellana a precizat că cele două piese au fost analizate minuţios pentru a determina că este vorba de două vase de ceramică prehispanice autentice.

„Prin recuperarea acestor vase ratificăm angajamentul nostru de a recupera esenţa obiceiurilor şi tradiţiilor noastre”, a subliniat ministrul bolivian al culturii.

Cele două vase vor fi expuse la Muzeul Naţional de Arheologie din Bolivia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri