Un meteorit a explodat deasupra statului Iowa. Sute de persoane au fost martore la fenomenul cosmic

Data publicării:
meteorit-1

Mingea de foc a fost filmată de o cameră de supraveghere. Sute de oameni au văzut însă cu ochii lor meteoritul, la graniţa dintre statele Iowa şi Minnesota. Organizaţia care se ocupă cu studiul meteoriţilor a primit peste 600 de apeluri telefonice. Oamenii spuneau că au văzut un obiect la fel de strălucitor ca soarele care s-a dezintegrat în nenumărate fragmente. Unii au auzit chiar şi sunetul unei explozii.

„Brusc, am văzut o lumină orbitoare. Am crezut că e un avion care zboară la altitudine foarte joasă. Am văzut o lumină strălucitoare care venea dinspre garaj”, povestește un martor.

Totul a durat mai puţin de 30 de secunde, suficient însă ca mingea de foc să fie observată nu doar în Iowa, ci şi în alte şapte state.

„Din el ieşeau flăcări albăstrui, verzi, din coadă ieşeau scântei, iar coada era foarte lungă”, spune un al martor.

Greu de crezut, pentru că bolovanul cosmic ce a provocat explozia orbitoare nu era mai mare decât pumnul unui adult.

„Din acea minge de foc rezultă multe fragmente. Meteoritul poate avea dimensiuni foarte mici, dar atunci când explodează, provoacă o lumină foarte intensă”, explică astronomul Doug Rudd.

Căderile de meteoriţi sunt frecvente pe Terra. Majoritatea dispar în apele mărilor şi oceanelor. Foarte rar se întâmplă ca astfel de fenomene să fie observate într-o zonă foarte populată. În luna februarie, în Rusia, explozia unui meteorit cât un autobuz a produs pagube însemnate, iar peste 1.000 de oameni au fost răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri