Vânzătorii de iluzii. Imigrant: „Ne-au cerut 6.000 de euro de persoană, ne-au spus că nimeni nu ne va opri”

Data publicării:
imigrant

- Ne-au cerut 6.000 de euro de persoană, ne-au spus că vom călători cu avionul.

Acest bărbat a parcurs 1.700 de kilometri pentru a-şi câştiga liniştea. Vine din Siria, ţară măcinată de un război civil şi speră să ajungă în Suedia. Vrea o viaţă mai bună pentru familie, dar deodamdată, drumul lui s-a blocat la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Şi-a pus speranţele într-o călăuză, care i-a promis că va ajunge fără probleme la destinaţie.

- (Ne-au spus, n.red.) că nimeni nu ne va opri, nu ne va pune întrebări, nu ne va verifica documentele. A fost o minciună, dar am privit asta ca pe o şansă.

- Nu vă veţi opri.

- Nu. Sirienii sunt oameni puternici, hotărâţi.

Un alt bărbat care vine din Siria vrea să ajungă în Germania. Spune că preţurile pe care le cer călăuzele diferă în funcţie de vârsta imigranţilor.

- Nu este un singur preţ, diferă. De la 1.000 de dolari la 2.000 de euro.

- Căutaţi voi călăuzele sau ele pe voi şi vă promit să vă ducă în Germania?

- Călăuzele ne caută pe noi.

- Şi trebuie să le acceptaţi condiţiile?

- Da.

- Aţi avut probleme în timpul călătoriei? A fost cum v-au promis sau nu?

- Aşa şi aşa. Unii ne-au minţit, alţii ne-au spus adevărul.

Ca să nu fie prinse de Paza de Coastă, călăuzele au un plan bine pus la punct.

- Călăuzele nu trec cu noi în Grecia pentru că le-ar prinde poliţia. Aşa că învaţă pe unul dintre noi cum să piloteze o ambarcaţiune.

- Câţi bani?

- Depinde de fiecare ghid. Din Turcia în Grecia... 1.000 de euro.

- Pentru fiecare persoană?

- Dacă e un copil, preţul e la jumătate, dacă e bebeluş, nu plăteşti nimic.

- Noi am plătit pe cineva doar pentru a ne duce în Grecia, dar acum suntem pe cont propriu. Dar cred că în Ungaria vom avea iar nevoie de o călăuză.

De pe coasta nord-africană este foarte, foarte uşor să obţii o ambarcaţiune extrem de precară cu care să traverseze 30, 40, 50 de persoane. Sunt indivizi fără niciun fel de experienţă care se lansează în această întreprindere care este foarte benefică din punct de vedere financiar şi cu foarte mici riscuri”, a declarat Laurenţiu Ciobănică, şeful misiunii OIM din Irlanda.

În plină epocă a tehnologiei, călăuzele apelează la Facebook pentru a-i atrage pe refugiaţi. Formează grupuri pe această reţea de socializare, la care aderă cei care vor să emigreze.

Sunt însă foarte mulţi refugiaţi care renunţă la călăuze în detrimentul telefoanelor inteligente. Descarcă de pe Internet hărţi de navigaţie, cu ajutorul cărora se orientează în zonele pe care le străbat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri