Venezuela deschide după un an granița cu Columbia. 15.000 de oameni, la cumpărături în țara vecină

Data publicării:
Foamete Venezuela GettyImages-477252243

Oamenii au luat din Columbia de toate, de la mâncare şi lapte, la medicamente şi scutece pentru copii, bunuri care au devenit foarte rare în Venezuela, afectată de o criză foarte severă.

Decizia de a deschide graniţa a aparţinut guvernatorului regional, în ciuda faptului că preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea vămilor pentru a preveni contrabanda.

Milioane de venezueleni stau în fiecare zi la cozi interminabile la magazinele de stat pentru a putea cumpăra alimente pe cartelă.

Marțea trecută, circa 500 de femei din Venezuela au sfidat autoritățile și au luat cu asalt granița cu Columbia, care a fost închisă mai bine de un an. Singurul lor scop a fost acela de a cumpăra alimente și medicamente, care sunt de negăsit în Venezuela. 

Femeile din Urena, din vestul Venezuelei, s-au organizat pe Facebook și pe Whatsapp și au decis să își forțeze intrarea în Columbia. S-au îmbrăcat în alb pentru ca acțiunea lor să fie cunoscută. 

Acțiunea lor a fost un succes, reușind să treacă de un cordon de soldaţi desfăşurat între podurile Simon Bolivar (Venezuela) şi Francisco de Paula Santander (Columbia), arată imaginile publicate pe reţelele de socializare. După ce au trecut frontiera, ele au mers în oraşul Cucuta, din nord-estul Columbiei, pentru a cumpăra produse de primă necesitate,

În august 2015, președintele venezuelan Nicolas Maduro a închis 100 de kilometrei de la grnaița cu Columbia, între Urena și San Antonio del Tachira, după o ambuscadă în care trei soldați venezuleni și un civil au fost răinți. De atunci, podul care desparte Urena de orașul columbian Cucuta, a fost supravegheat non-stop de Garda Națională, care a oprit accesul în Columbia. 

Citiți și:
Venezuela | Foame, preţuri imense şi manevre militare
Analiști: Începutul sfârșitului pentru președintele Venezuelei 
EXCLUSIV. Venezuelean care a trăit în România: Cozile îmi amintesc de perioada Ceaușescu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri