Venezuela, în pragul falimentului

Data publicării:
maduro

Ca sa salveze economia Venezuelei în ultimul moment, președintele Nicolas Maduro va face un turneu internațional. Va vizita mai multe țări ale cartelului petrolier OPEC, în care și Venezuela e membru. Însă destinația cea mai importantă este China, despre care Maduro are numai cuvinte de laudă.

Însă, mai presus de proiectele comune, Venezuela vrea ca Beijingul să îi ofere rapid un împrumut. Prabușirea prețului petrolului, care a intrat sub pragul de 50 de dolari pe baril, a adus Venezuela în pragul falimentului. În următorii doi ani trebuie să achite o datorie de 21 de miliarde de dolari.

Tot 21 de miliarde de dolari este și rezerva valutară a țării, care va fi consumată în totalitate dacă Venezuela nu va reuși să facă rost de finanțare externă. Și, pentru moment, nu se poate finanța, pentru ca, în piețe, intrarea Venezuelei în incapacitate de plată este considerată aproape sigură.

Nicolas Maduro încearcă acum o umflare artificială a rezervei valutare și plănuiește să includă în calculul sau anumite bunuri, cum ar fi diamantele deținute de stat.

Asta în condițiile în care oricum în actuala rezervă de 21 de miliarde este inclus și creditul de 4 miliarde de dolari primit în vară de Venezuela din partea Chinei.

A fost un împrumut prin care Beijingul a încercat să se asigure că va primi fara oprire petrol din Venezuela. Însă până la urmă s-a transformat într-un ajutor pentru Nicolas Maduro.

Presa din Venezuela spune că, în urma vizitei sale la Beijing, Nicolas Maduro speră să obțină din partea Chinei un nou împrumut de 16 miliarde de dolari. Ar fi o gura de oxigen pentru Venezuela.

Însă, spre deosebire de vara trecută, chinezii au devenit mult mai reticenți. Nu mai vor sa pompeze pur și simplu bani în Venezuela fără să știe când îi vor mai primi înapoi.

În plus, China nu mai ține neapărat să aibă acces neîngrădit la petrolul din Venezuela câtă vreme există suficient petrol pe piețele internaționale.

Populația Venzuelei resimte tot mai tare criza prin care trece țara lor. În farmacii, medicamentele se găsesc cu greu, iar din supermarketuri au început să dispară alimentele de bază.

Restaurantele McDonald's nici măcar nu mai au cartofi prăjiți. Și, după ce mai bine de 1.000 de companii straine au fost naționalizate de predecesorul lui Maduro, Hugo Chavez, asigurarea mărfurilor din producția internă a devenit foarte dificilă. Țara se bazează pe importuri, plătite cu valuta forte, de care Caracasul nu mai are parte o dată cu reducerea cotațiilor la petrol. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri