Criza din Venezuela se adâncește. Ajutoarele umanitare sunt blocate de închiderea granițelor

Data actualizării: Data publicării:
juan guaido

Cel puţin doi oameni au murit şi 15 au fost răniţi în zona de la graniţa a Venezuelei cu Brazilia. Soldaţii au deschis focul asupra lor pentru a-i împiedica să ajungă la frontieră, pe care aveau ordin să o închidă. Între timp, regimul de la Caracas a decis să închidă şi o porţiune din graniţa columbiană. Scopul este blocarea ajutoarelor umanitare. Liderul socialist Nicolas Maduro susţine că acestea fac parte dintr-un plan prin care americanii vor să-l răstoarne de la putere.

Armata trimisă de regimul de la Caracas la graniţa cu Brazilia a deschis focul asupra unui grup de săteni care le-a ieşit în cale. Oamenii au încercat să blocheze drumul convoiului militar, pentru ca venezuelenii să aibă cale către la cele câteva sute de tone de ajutoare adunate acolo.

„Stăteau acolo. Când au început să tragă în ei, sora mea s-a ridicat să-i apere pe tinerii care erau acolo, să le zică soldaţilor să nu tragă, să-i întrebe de ce fac asta, cine i-a trimis, de ce”, spune Guillermo Rodriguez, fratele uneia dintre victime.

Cu gloanţe şi gaze lacrimogene le-au răspuns soldaţii şi oamenilor care protestau într-o altă localitate cerând deschiderea drumurilor.

Între timp, la graniţa columbiană a avut loc o altfel de confruntare pentru ajutoare: două concerte rivale, de o parte şi de alta a podului care leagă cele două ţări. Unul pentru, organizat de miliardarul britanic Richard Branson, şi altul pentru a le denunţa, organizat de guvern pentru susţinătorii săi.

Liderul opoziţiei Juan Guaidó, recunoscut preşedinte interimar de o parte a comunităţii internaţionale, a fost prezent alături de alţi lideri din America Latină.

„Ca preşedinte al Republicii, decretez deschiderea tuturor graniţelor. Problema este ce va face Armata. Ştim că societatea s-a mobilizat pentru a ajuta. Peste un milion de voluntari s-au înregistrat. Obstacolele pe care le pune dictatura vor fi depăşite de râuri de unitate, pace şi oameni care vor să salveze vieţi”, spune Juan Guaidó, liderul opoziţiei din Venezuela.

Ajutoarele umanitare au devenit terenul bătăliei pentru controlul Venezuelei şi o modaliate de a testa loialitatea armatei - în ciuda faptului că ONU şi Crucea Roşie au avertizat că aşa ceva nu trebuie politizat.

Această femeie a pierdut o treime din greutate în ultimii trei ani de colaps economic. Are două locuri de muncă şi împreună cu soţul câştigă mai puţin de 30 de dolari, din care trebuie să crească şi trei copii.

„Cam acum un an, în ianuarie, aveam 45 de kilograme. Mă mai întremasem puţin, dar simt că iar am slăbit”, spune o femeie.

La fel ca ea, mulţi venezueleni suferă de malnutriţie. Hrana zilnică a omului de rând - formată din orez, linte şi manioc - e puţin nutritivă. Datele oficiale lipsesc, dar un studiu publicat anul trecut arăta că două treimi dintre venezueleni au pierdut în 2017 în medie 11 kilograme.

„Câteodată nu mănânc să le rămână lor. Uneori nu avem mâncare”, adaugă femeia.

Sub Nicolas Maduro economia ţării bogate în petrol s-a înjumătăţit. Importurile de hrană sunt restricţionate, iar inflaţia a atins un nivel de necrezut: peste 2 milioane la sută. Ajutoarele umanitare sunt doar o picătură într-un ocean. Oamenii spun că vor să poată trăi din munca lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii care NU vor primi bani după recalculare. Veste de ULTIMA ORĂ
Digi FM
Povestea virală a unei bunici care se căsătorește din nou la 80 de ani: „Niciodată nu m-am gândit că voi trăi...
Pro FM
Fostul soț al lui Mel B, fotografiat cu zâmbetul pe buze, alături de fiica lor. El și fosta membră Spice...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
Un pensionar cu doar 38 de ani munciți va lua pensie de 8.100 lei la recalculare. Cât e impozitul?
Digi FM
“Eu încărcam roabe cu beton, el spărgea banii cu gagici”. Dumitru Dragomir nu-i plânge de milă lui Irinel...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia