Sari la conținut

Viitorul secretar general ONU, ales oficial astăzi

Viitorul secretar general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) va fi ales, oficial, joi. Fostul premier portughez Antonio Guterres a primit, miercuri seară, sprijinul membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, iar astăzi ar trebui să fie votat oficial.

UNHCR Nansen Refugee Award Ceremony In Geneva

Foto: Gulliver/ Getty Images

Actual şef al Agenţiei ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres îl va înlocui de la 1 ianuarie pe sud-coreeanul Ban Ki Moon, care a avut două mandate de cinci ani.

Cele 15 state din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-au exprimat prin vot secret - cu opţiunile de „încurajare”, „descurajare” sau „abţinere” -cu privire la cei zece candidaţi pentru poziţia de secretar general al ONU, relatează News.ro.

„Astăzi, după un al şaselea vot avem cu siguranţă un favorit, iar numele său este Antonio Guterres”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Naţiunile Unite, Vitali Churkin.

Însă, Guterres are nevoie să primească recomandarea celor 193 de state membre ale Adunării Generale pentru a câştiga poziţia de Secretar General al ONU. Consiliul de Securitate urmează să adopte în particular o rezoluţie în această privinţă.

Această rezoluţie are nevoie de cel puţin şase voturi „în favoare”, iar niciun stat cu drept de veto nu ar trebui să se opună numirii lui Antonio Guterres.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres este un politician socialist, care a condus executivul socialist în perioada 1995-2002. Ulterior, Guterres a servit timp de un deceniu în poziţia de Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.