ZI DECISIVĂ PENTRU GRECIA. Parlamentul din Berlin, de acord cu începerea negocierilor pentru al treilea plan de ajutor financiar

Data publicării:
grecia steagUE GettyImages-477632014 06072015-4

 

FOTO: ©Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 15.55. Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Acordul de luni este dur. Este dur pentru poporul grec. Acordul de luni este greu şi pentru celelalte 18 state ale Zonei Euro. 86 de miliarde de euro este suma despre care discutăm. Alternativa acordului nu ar fi fost una bună, pentru că ar fi dus la Grexit, şi ar fi provocat haos”.

Vicecancelarul Germaniei crede şi el că discuţiile despre Grexit trebuie date uitării.

Sigmar Gabriel, ministrul Economiei din Germania: „Fără suspine despre trecut, fără arătat cu degetul, fără acuzaţii şi fără întoarcerea la ideea ca Grecia să părăsească Zona Euro”.

Pentru ca al treilea pachet de ajutor să îşi atingă scopul, trebuie însă ştearsă o parte din datoria Greciei, continuă să creadă şefa Fondului Monetar Internaţional.

Christine Lagarde, şefa FMI: „Un pachet complet se bazează pe două etape: etapa elenă care presupune reforma în profunzime a economiei greceşti pentru a o elibera şi a-i da capacitatea să crească. A doua etapă aparţine creditorilor şi presupune furnizarea de lichidităţi şi restructurarea datoriei”.

Germania însă nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.

Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei: „Există reguli europene. Declaraţia adoptată la summitul UE spune că o reducere a datoriei este exclusă aşa cum arată legislaţia europeană”.

Dincolo de discuţiile oficiale, greul este suportat de grecii de rând.

Situaţia critică a Greciei nu afectează doar populaţia. Angajaţii grădinii zoologice din Atena spun că mai au hrană pentru animale doar până săptămâna viitoare.


Gerda Hasselfeldt, liderul grupului Creștin-Social din Bundestag: „O tăiere a datoriei nu este luată în discuţie, pentru că nu este compatibilă cu legile europene. Ce trebuie să facem acum e să punem presiune pe guvernul grec, în vederea implementării reformelor, ca să nu se oprească aici în speranţa unui nou ajutor”.

Ieri, în cadrul unei simulări, blocul conservator constituit din creştinii-democraţi ai Angelei Merkel şi aliaţii săi, Uniunea Creştin-Socială, a aprobat cu o majoritate covârşitoare reluarea discuţiilor cu Atena.

Doar 48 din cei peste 300 de parlamentari din coaliţia conservatoare au respins acordarea unui nou împrumut Greciei, spun surse din acest grup.

La finalul unei întâlniri cu politicieni din partidul german Social-Democrat, şeful Eurogrupului a cerut tuturor Guvernelor să aprobe acordul de principiu semnat cu Atena.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului: „Aş fi foarte fericit dacă discuţiile despre ieşirea Greciei din Zona Euro s-ar opri şi am putea vorbi despre cum putem aduce Grecia pe drumul cel bun. Asta dorim să facem cu acest program”.

În aşteptarea votului decisiv asupra acordării împrumutului financiar, Banca Centrală Europeană a decis să suplimenteze cu 900 de milioane de euro fondul de urgenţă pentru băncile din Grecia, ceea ce elimină, pe termen scurt, pericolul ca instituţiile financiare să rămână fără lichidităţi.

Şi miniştrii de Finanţe din Zona Euro au aprobat un împrumut în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a ţine Atena pe linia de plutire. Banii ar putea fi viraţi în cursul zilei de azi, dar doar dacă Bundestagul va da undă verde. Astfel, Grecia va putea achita rata de 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europe luni, când e ziua scandentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri