Mercenari ruși din temutul grup Wagner ar fi ajuns în Venezuela pentru a-l apăra pe Maduro

Data actualizării: Data publicării:
wagner

Rusia ar fi trimis mercenari din grupul CMP Wagner în Venezuela, pentru a-i asigura „protecție fizică” lui Nicolas Maduro. Cel puțin asta susține Evgheni Șabaev, atamanul (liderul) organizației paramilitare cazace Khovrino, cu legături la vârful Ministerului rus de Apărare.

World Leaders Address The UN General Assembly
Foto: Guliver/Getty Images

Evgheni Șabaev a declarat că grupului Wagner i s-ar fi ordonat să „organizeze cât mai repede o trupă de mercenari care să asigure paza celor mai importante personalități publice” din Venezuela, relatează Lenta.ru.

Mercenarii ar fi aterizat la bordul a două avioane charter la Havana, capitala Cubei, de unde au luat un zbor, pe 22 ianuarie, spre Caracas.

Această informație vine acum să completeze o știre din mai 2018, pe fondul alegerilor prezidențiale din Venezuela, câștigate de Nicolas Maduro și catalogate drept ilegitime de o largă parte a comunității internaționale. Chiar în pragul alegerilor, un alt lider de organizație paramilitară declara că o garnitură de mercenari Wagner ajunsese la Caracas, subliniază Jamestown Foundation într-o analiză. Circa 400 de mercenari ar fi activat atunci în Venezuela, conform Focus.ua.

Cum era de așteptat, Ministerul Apărării din Rusia a respins aceste declarații, iar purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat inițial că nu are „nicio informație” în acest sens, pentru a adăuga apoi că probabil este „o altă farsă”, potrivit Rosbalt.

Zborul

Pe 25 ianuarie, Mitia Aleșkovski, co-fondatorul fundației de proiecte sociale Nuzhna Pomosh și directorul publicației de cercetare pe Internet Takiye Dela, a precizat că urmărise avionul în care s-ar fi aflat mercenarii Wagner.

Conform acestuia, pe 19 ianuarie un avion Ilyushin Il-96-300, operat de Rossiya Airlines, a zburat de la Moscova cu direcția Dakar, unde a rămas timp de două zile. Din Dakar, avionul a plecat apoi către Ciudad del Este, în Paraguay, iar de acolo mercenarii ar fi demarat spre Havana, având ca destinație Caracas. Zborul respectiv poate fi verificat pe Flightradar24.com.

Grupul CMP Wagner ar avea legături, printr-o rețea de interpuși, cu Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”. 

Prigozhin a fost implicat şi în scandalul privind campania şi alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Tot de numele grupului Wagner se leagă și moartea a trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană, în 2018.

Moartea celor trei jurnaliști

Ce caută o firmă rusească de mercenariat în Republica Centrafricană? Aceasta este întrebarea pe urmele căreia porniseră cineastul rus Alexander Rastorguev, cunoscut critic al președintelui Vladimir Putin, cameramanul Kirill Radchenko și reporterul Orhan Dzhemal. 

Cei trei ajunseseră în Republica Centrafricană pentru a realiza un nou documentar despre mercenarii Wangner.

Bărbaţii au fost găsiţi fără viaţă în afara oraşului Sibut, localizat la 188 de kilometri nord de capitala Bangui.

Rastorguev, Radchenko şi Dzhemal lucrau la documentar pentru organizaţia Investigation Control Center, fondată de mogulul aflat în exil Mikhail Khodorkovsky, care conduce și grupul Dossier.

CITIȚI ȘI: Cum să prăduiești o țară cu ajutorul generalilor

Primarul oraşului Sibut, Henri Depele, a declarat că cei trei au fost prinşi într-o ambuscadă de bărbaţi înarmaţi, care au deschis focul asupra maşinii în care se aflau, iar şoferul a supravieţuit.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a venit cu un alt scenariu: cei trei fuseseră victimele unei tentative de jaf.

Scurt istoric

În 2013, Republica Centrafricană se afla sub embargo ONU asupra armelor, când o coaliție de grupări paramilitare, în special musulmane, cunoscută ca Seleka a pus mâna pe putere. Acesta a fost butonul declanșator al unui răbzoi care a dus la moartea a mii de persoane.

În 2016, Faustin-Archange Touadera a fost ales președinte al Republicii Centrafricane, însă o mare parte a țării rămâne în continuare sub controlul a diferite grupări militare, în special al luptătorilor Seleka și al unei alianțe creștine cunoscută sub numele Anti-balaka.

În Republica Centrafricană există și o misiune ONU de menținere a păcii.

În 2017, Moscova a obținut în Consiliul de Securitate al ONU o excepție de la embargo, fapt care i-a permis să livreze arme forțelor guvernamentale din Republica Centrafricană pentru a ține piept amenințării grupărilor paramilitare.

„Singura noastră solicitare a fost ca delegația rusă să prezinte informații suplimentare privind numerele de serie ale armelor, astfel încât să putem urmări traseul lor din momentul în care ajung în Republica Centrafricană”, declara la acea dată un oficial american.

Și ajungem în prezent: mai multe relatări din ultimul an au făcut referire la prezența trupelor Wagner în Republica Centrafricană.

În luna martie, un reporter al site-ului de știri Znak.com a vizitat o unitate din Krasnodar, în sudul Rusiei, aflată în proprietatea firmei Wagner. Aici, jurnalistul ar fi aflat de la un veteran că mercenarii Wagner urmau să plece în Africa pentru o misiune de „antrenament”.

Două săptămâni mai târziu, Ministerul rus de Externe preciza că 175 de „instructori” ruși au fost trimiși în Africa Centrală ca parte a unei misiuni internaționale de antrenare a forțelor armate centrafricane, fără a preciza dacă în personalul civil se afla și vreun angajat al companiei Wagner sau vreun alt contractor militar.

Apoi, în iunie, publicația de investigații The Bell cita o sursă care preciza că mercenarii Wagner antrenau forțele armate ale Republicii Centrafricane.

Pe 1 august, un editor al Investigatio Control Center a spus că în momentul în care Rastorguev, Radchenko şi Dzhemal au fost uciși, aceștia s-ar fi apropiat de o zonă în care aveau informații că s-ar fi aflat centrul de comandă al forțelor Wagner și li s-ar fi comunicat că aveau nevoie de o acreditare la Ministerul rus al Apărării pentru a li se permite accesul în acea presupusă bază.

Interesul Rusiei în Republica Centrafricană? Într-o declarație de pe 22 martie, Artyom Kozhin, purtător de cuvânt al diplomației ruse, preciza: „Rusia explorează posibilitatea dezvoltării reciproc avantajoase a resurselor naturale din Africa Centrală. Concesiile de prospectare-exploatare minieră au început în 2018. Credem că aceste proiecte vor contribui la stabilizarea situației economice din Republica Centrafricană”. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri