Mii de oameni au protestat împotriva guvernului Orban la Budapesta, cerând salarii mai mari și ajutor în fața inflației galopante

Data actualizării: Data publicării:
proteste ungaria
Profesorii din Ungaria au ieșit în stradă împortriva lui Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Mii de unguri, inclusiv profesori și studenți, au ieșit la protest împotriva guvernului lui Viktor Orban, duminică, cerând salarii mai mari pentru profesori și rezolvarea problemei inflației care a provocat erodarea veniturilor, relatează Reuters.

Traversând podul peste Dunăre din capitala ungară, protestatarii au venit cu pancarte inscripționate cu mesaje precum „Orban, dispari!” și „Dacă nu avem profesori, nu avem viitor”.

Protestul a avut loc la doar câteva ore după ce Orban s-a angajat să „mențină stabilitatea economică” și să păstreze plafonarea prețurilor la energie, chiar dacă „UE va aluneca într-o criză eonomică”. Orban a ținut în discurs la comemorarea Revoluției din 1956, ocazie cu care a atacat din nou Uniunea Europeană și a comparat-o cu URSS.

Participanții la protest spun, însă, că guvernul său i-a dezamăgit pe profesori prin faptul că le-a dat salarii mici. De asemenea, ei spune că inflația, care a ajuns la 20% în septembrie, și încă crește, este greu de îndurat.

„Sunt aici pentru copii mei. Trebuie să existe o schimbare. Această inflație galopantă, nu mai putem economisi nimic, pur și simplu nu ne mai ajungem, iar prețurile tot cresc”, spune Gyongyi Bereczky, unul dintre protestatari.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri