Mike Pompeo își anulează ultima vizită oficială în Europa după ce Trump a fost numit „piroman politic”

Data publicării:
Secretarul de stat american din administrația Trump, Mike Pompeo, în timpul unei vizite în Austria
Secretarul de stat american din administrația Trump, Mike Pompeo, în timpul unei vizite în Austria. Foto: Getty Images

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a anulat vizita în Europa în ultima clipă, în urma unor declarații critice ale mai multor oficiali europeni față de Donald Trump, în contextul evenimentelor care au avut loc în 6 ianuarie în Washington DC, relatează The Guardian.

Departamentul de Stat a motivat oficial anularea vizitei prin faptul că este nevoie să coordoneze transferul de putere cu echipa de tranziție a viitoarei administrații Biden. Călătoria a fost anulată imediat după ce ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, a calificat incitarea de către Trump a atacului din Washington drept „criminală” și l-a numit pe președintele american un „piroman politic care trebuie adus în fața justiției”, în cadrul unui interviu radio, citat de France24.

Pe de altă parte, Reuters și Fox News au scris, citând surse diplomatice, că în realitate autoritățile de la Luxemburg au decis anularea vizitei și nu Pompeo.

Mike Pompeo ar fi trebuit să se întâlnească cu vicepremierul belgian și cu ministra de Externe Sophie Wilmes care a scris în noaptea Asaltului de la Capitoliu că „imaginile sunt șocante pentru că reprezintă un atac la idealurilor noastre democratice”.

„Ele arată cât de importantă este provocarea președintelui ales Biden – să unească societată americană în jurul unui proiect comun. Avem încredere că el va face acest lucru”, mai adăuga atunci Wilmes.

Pompeo ar fi urmat să se întâlnească și cu Jens Stoltenberg, de asemenea critic față de acțiunile lui Trump și față de evenimentele care au avut loc în 6 ianuarie – acesta a spus că „rezultatul alegerilor democratice trebuie respectat”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri