SUA au propus Sudanului să îl scoată de pe lista țărilor cu legături teroriste dacă sudanezii achită în schimb o sumă uriașă de bani

Data actualizării: Data publicării:
Presedintele Donald Trump si secretarul de stat Mike Pompeo participa la o intalnire a cabinetului, la Casa Alba
Foto: Guliver / Getty Images

Statele Unite ale Americii au propus eliminarea Sudanului de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, în schimbul unei despăgubiri în valoare de 330 de milioane de dolari pentru victimele americane din Al-Qaida. Propunerea a provocat furie în ţara africana afectată de sărăcie, scrie The Guardian

Secretarul de stat Mike Pompeo a vizitat marţi Khartoum pentru a sublinia sprijinul statului american pentru noul guvern de tranziţie care a luat puterea în urma căderii guvernului autoritar al lui Omar al-Bashir, anul trecut. SUA au acţionat pentru restabilirea treptată a relaţiilor cu Sudanul în ultimii ani, dar au insistat că cererile legale restante trebuie soluţionate înainte ca ţara să fie eliminată de pe lista statelor care sponsorizează terorismului.

Sudanul este pe listă din 1993 şi se confruntă cu o serie de măsuri restrictive, inclusiv imposibilitatea de a accesa ajutorului financiar atât de necesar din partea instituţiilor multilaterale internaţionale. Instanţele din SUA au găsit Sudanul vinovat că a oferit sprijin esenţial al-Qaida atunci când Bin Laden a avut sediul în ţară între 1991 şi 1996.

Însă această veste a stârnit indignare în rândul oficialilor, membrilor opoziției și cetățenilor, susținând că este nedrept ca noul guvern din Sudan să sufere din cauza faptelor unui dictator căzut.

Shamael el-Noor, participant la protestele în masă care au dus la plecarea lui Bashir, a declarat că SUA ar fi trebuit să scoată imediat numele Sudanului de pe lista ţărilor care susţin terorismul. "Terorismul a fost legat de ideologia fostului regim ... Este nedrept să păstrezi Sudanul pe această listă", a spus El-Noor.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri