Miniştrii de externe UE, întrunire informală la Stockholm. Ce subiecte se află pe agenda discuțiilor

Data publicării:
Tobias Billström (Minister of Foreign Affairs, Sweden
Tobias Billström, ministrul suedez de externe, va conduce întrunirea de la Stockholm. Foto: Profimedia

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc la Stockholm, în format Gymnich, într-o şedinţă informală care va avea loc azi și mâine, desfăşurată sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii. Pe agenda discuțiilor figurează războiul din Ucraina și sprijinul pentru această țară, dar și relațiile UE - China.

Întâlnirea va fi găzduită de ministrul suedez al Afacerilor Externe, Tobias Billström, şi va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit  site-urile swedish-presidency.consilium.europa.eu şi www.consilium.europa.eu, preluate de Agerpres.

Se aşteaptă ca miniştrii de externe să discute despre agresiunea Rusiei în Ucraina, sprijinul acordat Ucrainei şi dialogul sporit cu ţările terţe cu privire la consecinţele globale ale agresiunii Rusiei. De asemenea, se aşteaptă să se desfăşoare o discuţie strategică privind relaţiile UE - China.

Anterioara reuniune a miniştrilor de externe ai Uniunii, în format Gymnich, a avut loc în zilele de 30-31 august 2022, la Praga, la iniţiativa preşedinţiei cehe a UE. S-a discutat despre agresiunea rusă din Ucraina, despre noi sancţiuni la adresa Rusiei, relaţiile UE-Africa, Parteneriatul estic.

Reuniunea informală a miniştrilor de externe (cunoscută drept „Gymnich”, după numele locului în care a avut loc, pentru prima dată, o astfel de reuniune, în 1974, în Germania) ai UE se desfăşoară bianual şi este găzduită de statul care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, conform MAE şi https://www.eu2020.de.

Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile formale ale Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă concluzii şi nici alte documente.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri