Ministrul francez al economiei critică aspru „cursa subvenţiilor” americane şi cere un răspuns „unit şi puternic” al UE în faţa SUA

Data publicării:
Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire portret
Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire. Foto: Getty Images

Cursa subvenţiilor este „contrară tuturor regulilor comerţului internaţional”, iar subvenţiile americane necesită un răspuns „coordonat, unit şi puternic” din partea europenilor, a spus ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

„Unele mari companii străine care doreau să se instaleze în Europa ezită acum între locaţii europene şi locaţii americane”, a declarat Le Maire într-un interviu pentru patru publicaţii europene - Les Echos, Handelsblatt, El Mundo şi Corriere della Sera -, publicat duminică seara, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În unele cazuri, cuantumul subvenţiilor pe care îl propune administraţia Biden este de patru până la zece ori mai mare decât cuantumul maxim autorizat de Comisia Europeană. În Franţa, primele noastre estimări arată că în joc sunt 10 miliarde investiţii şi mii de locuri de muncă în industrie”, a adăugat el.

„Industria noastră înregistrează deja un deficit de competitivitate legat de diferenţele de preţ la energie între SUA şi Europa. Subvenţiile masive prevăzute de Inflation Reduction Act (IRA) american şi concurenţa chineză, de asemenea puternic subvenţionată, riscă să adâncească şi mai mult acest deficit”, a atenţionat ministrul francez.

Legea americană asupra reducerii inflaţiei, numită astfel pentru a se ancora în realitate, dar care în realitate este un program de reforme de mediu şi sociale, constituie un plan în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari investiţii.

Bruno Le Maire a pledat pentru un „răspuns coordonat, unit şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani”.

„Doar fermitatea ne va permite să obţinem rezultate”, a subliniat el.

El a declarat că aşteaptă „de la Comisia Europeană propuneri ferme şi proporţionate”, în special „o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu”, „dispozitive de preferinţă europeană sau o accelerare a utilizării de instrumente de reciprocitate”.

 

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri