Ministrul francez de externe irită Israelul cu o declarație. Reacție dură de la Ierusalim: „Lecții de morală ipocrită și mincinoasă”

Data publicării:
Jean-Yves Le Drian la tribuna
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a înfuriat Israelul vorbind de riscul unui apartheid, dacă nu permite înființarea unui stat palestinian Foto: Profimedia

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că există riscul unui „apartheid de durată”, dacă Israelul nu acceptă înfiinţarea unui stat palestinian, o declarație ce a înfuriat autoritățile de la Ierusalim, care l-au convocat pe ambasadorul francez pentru a-i înmâna o notă de protest.

„Dacă, întâmplător, va exista o altă soluţie decât cea a două state, ar apărea ingredientele unui apartheid care ar dura mult timp. Riscul de apartheid este puternic dacă va fi continuată logica unui singur stat sau a actualei situaţii. Chiar actuala situaţie generează astfel de riscuri”, a declarat Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat duminică presei franceze, în care s-a referit la recentele violențe dintre israelieni și palestinieni.

Urmare a acestor declarații, Ministerul israelian de Externe l-a convocat, joi, pe ambasadorul Franţei, Eric Danon, pentru a i se transmite o notă de protest.

„Declaraţiile ministrului francez de externe sunt inacceptabile, lipsite de fundament, sunt la distanţă de realitate, iar Israelul le respinge total”, a transmis ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi.  „Israelul se aşteaptă ca statele prietene să nu se exprime în mod iresponsabil. Declaraţiile de acest fel pot încuraja elementele extremiste să comită acţiuni antiisraeliene”, a subliniat Gabi Ashkenazi, citat de cotidianul The Times of Israel. Astfel de declarații sunt, în fapt, „un premiu pentru elementele extremiste și organizațiile teroriste, în primul rând pentru Hamas”, a punctat MAE israelian.

Șeful diplomației israeliene subliniază că Israelul este o democrație care susține statul de drept și respinge „orice tentativă de a submina acest fapt sau fundamentele statului Israel”. 

Anterior, și premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, catalogase declaraţiile ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian, drept „lecţii de morală ipocrită şi mincinoasă”, scrie Mediafax.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri