Miza „Bucătarului lui Putin” în Bahmut. Rețeaua de „fortărețe subterane” în care vrea să adăpostească soldați și tancuri

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin, la înmormântarea unui mercenar din Grupul Wagner.
Evgheni Prigojin, la înmormântarea unui mercenar din grupul Wagner. Foto: Profimedia

Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai mare grup de mercenari din Rusia, Wagner, spune că vrea ca forțele sale și armata rusă să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei, deoarece are „orașe subterane” care pot adăposti trupe și tancuri, relatează Reuters.

Eforturile rușilor, care încearcă de mai bine de 5 luni să cucerească micul oraș, i-au nedumerit pe unii analiști militari occidentali, în condițiile în care armata rusă a suferit pierderi grele, iar Ucraina și-a construit linii defensive în zonă.

Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, a explicat sâmbătă de ce crede că Bahmutul e important.

„Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar și Bahmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane. Nu numai că are capacitatea de a adăposti un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, dar și tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa acolo”, a spus el.

Prigojin, al cărui capital politic la Moscova ar crește dacă Bahmutul ar cădea în mâinile rușilor, având în vedere rolul grupului Wagner în lupte, a spus că stocuri de arme au fost depozitate în complexe subterane încă din Primul Război Mondial.

El face referire la vastele mine de sare și alte mine din zonă, care conțin mai mult de 150 de kilometri de tuneluri și o vastă sală subterană care a găzduit meciuri de fotbal și concerte de muzică clasică înainte de invazie.

Prigojin, care a fost sancționat în Occident, mai spus că Bahmut este „un centru logistic serios”, cu fortificații defensive unice. El a făcut aceste declarații pe canalul de Telegram al serviciului său de presă, în timp ce orașul era bombardat de ruși, în ciuda unui armistițiu autodeclarat de ruși pentru a marca Crăciunul ortodox, armistițiu respins însă de Kiev, care îl consideră „un truc”.

Un oficial american a spus săptămâna aceasta că Statele Unite sunt de părere că Prigojin este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropiere de Bahmut.

Există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia” Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului, a adăugat oficialul.

SUA au acuzat anterior mercenarii ruşi că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte părţi pentru a ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, acuzaţie respinsă de Rusia.

Din totalul celor aproape 50.000 de mercenari, grupul Wagner a suferit pierderea a peste 4.100 de luptători şi rănirea altor 10.000. Peste 1.000 de mercenari au murit în perioada dintre sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie în apropiere de Bahmut, oraş pe care forţele ruse încearcă fără succes să îl cucerească din vara anului trecut, relatează Reuters.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...