Moscova pune presiune pe guvernarea proeuropeană de la Chișinău prin intermediul Gazprom, spune un fost consilier prezidențial

Data publicării:
Flacără de aragaz de-asupra căreia este sigla gazprom
Compania rusă de stat, Gazprom, amenință Europa că va ajunge să plătească prețuri record pentru gazele naturale. Foto: Profimedia Images

Rusia, prin intermediul gigantului de gaze Gazprom, şi-ar dori „să-i îngenuncheze pe moldoveni” pentru că la alegerile parlamentare de anul trecut au votat în majoritate pentru un partid proeuropean - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) - şi nu pentru unul prorus, de aceea îi impune preţuri speculative la gaze, consideră Sergiu Tofilat, fost consilier prezidențial în domeniul energetic, relatează Agerpres.

Republica Moldova a fost nevoită să instituie stare de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor exercitate de gigantul rusesc de gaze Gazprom la adresa guvernării proeuropene de la Chişinău, a declarat Sergiu Tofilat, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

„Este un scenariu coordonat între Gazprom şi Inter RAO, cei care controlează centrala termoelectrică moldovenească (de la Cuciurgan, în Transnistria - n.r.)”, a declarat Tofilat, expert în domeniul energetic, la Jurnal.tv. „De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri de termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie”, a explicat el.

„Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze şi să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus, iar noi în continuare depindem de ei”, a afirmat fostul consilier al președintei Maia Sandu.

De ce s-a instituit stare de alertă în sectorul energetic din R. Moldova

Comisia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă a Republicii Moldova a decis miercuri instituirea stării de alertă în sectorul energetic, întrucât autorităţile moldovene nu au ajuns la un acord cu Gazprom în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie.

Responsabilii de la Chişinău au declarat că nu vor admite semnarea unui nou contract cu Gazprom care ar conţine un preţ exorbitant pentru gazele naturale. De asemenea, Chişinăul ia în calcul şi scenariul absenţei unui contract cu Gazprom, conform jurnaliştilor de la Ziarul Naţional.

Cu scopul de a evita o criză a gazelor, compania de stat Energocom a fost împuternicită să caute soluţii alternative de procurare a gazelor naturale şi deja are unele oferte.

La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică este o problemă mai veche, iar în condiţiile actuale, guvernul a fost nevoit să instituie stare de alertă în sectorul energetic.

„Este este o problemă moştenită de mult timp. Ea nu a fost rezolvată de zeci de ani. Această stare de alertă a fost anunţată pentru a mobiliza întreprinderile din domeniu, pentru a ne asigura că nu rămânem fără energie electrică sau gaze. Problema nu este neapărat că am putea rămâne fără gaze ori fără energie, problema este în preţ”, a afirmat deputatul, citat de agenţia de presă locală NordNews. „Toată lumea trebuie să înţeleagă asta. Suntem gata pentru toate scenariile”, a mai afirmat Radu Marian, adăugând că guvernul este gata să compenseze anumite diferenţe, creşteri de preţuri pentru cetăţeni.

Moldovagaz le cere consumatorilor să raționalizeze consumul

Pe de altă parte, compania Moldovagaz face apel către consumatori, într-un comunicat transmis joi, să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat.

„Deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilității contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităților deja rezervate de SAP „Gazprom”. Astfel, la începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută”, precizează Moldovagaz.

Compania precizează că va continua discuțiile cu Gazprom, în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale, „cu implicarea Guvernului RM, în aspectele ce țin de securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri