Sari la conținut

Premierul Cioloș se află în vizită la Chișinău

Premierul Cioloș a început, joi, o vizită în Republica Moldova, prima de la preluarea mandatului. Șeful executivului român a fost primit cu onoruri militare la Chișinău de omologul moldovean, Pavel Filip.

ciolos in moldova paine si sare

FOTO: gov.ro

ACTUALIZARE. Premierul Republicii Moldova a asigurat oficialităţile de la Bucureşti că va continua reformele începute. La rândul său, Dacian Cioloş le-a transmis moldovenilor că Bucureştiul va susţine reformele de care ţara vecină are nevoie.  

„Nu spun o noutate, spunând că România tratează ca o relație specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta, să spun, sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și, de asta, am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă, acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut. Rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat și faptul că am ajuns astăzi să deschidem această primă linie de finanțare, banii sunt deja în contul Republicii Moldova, e important de spus asta, de ieri deja. S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar Internațional și, sunt convins, și Comisia Europeană va da semnale în curând, deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea. Dincolo de acest împrumut, continuăm finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte care și-au dovedit deja viabilitatea, dar aș vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, și pentru a facilita o prezență investițională românească aici. Vreau să vă spun că sunt companii românești și companii de stat cu potențial de investiții important și companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcția cea bună, dar e și un mod de abordare pragmatică a relației noastre economice”, a declarat premierul Dacian Cioloș.


 

Dacian Cioloș are în program convorbiri cu omologul său, Pavel Filip, dar şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, aflat la final de mandat.

În contextul acestei vizite, România a deblocat prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane acordat Republicii Moldova pentru reabilitarea unor grădiniţe şi modernizarea infrastructurii.

Premierul Cioloș este însoțit la Chișinău de vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

Dacian Cioloș se va întâlni și cu reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, cu autorități locale reprezentate în Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cu reprezentanți ai formațiunilor politice de opoziție parlamentare și neparlamentare de la Chișinău.

Pe parcursul vizitei, premierul român va depune o coroană de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Totodată, prim-ministrul va merge la grădinița din satul Selemet, raionul Cimișlia, inclusă în programul de reabilitare și dotare a unităților preșcolare din Republica Moldova cu asistență tehnică și financiară din partea Guvernului României.

Republica Moldova traversează în prezent o dificilă perioadă preelectorală. În octombrie sunt prevăzute să se desfășoare alegeri prezidențiale, iar de anul acesta șeful statului este ales prin sufragiu direct universal, nu mai este ales de Parlament.

Pe aceeași temă