Protest antiguvernamental la Chişinău, autorităţile denunţă tentative de destabilizare. Poliția a făcut arestări

Data publicării:
oameni cu pancarte protesteaza la chisinau
Autoritățile moldovene acuză că oamenii sunt plătiți să participe la proteste. Foto: Profimedia

Mii de simpatizanţi ai partidului ŞOR au ieşit duminică în stradă în Republica Moldova, pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui proeuropean Maia Sandu, relatează presa de la Chişinău. Autorităţile denunţă tentative de destabilizare a țării și au făcut o serie de rețineri în rândul demonstranților.

„De la începutul protestului s-au atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forţă şi acţiuni cu scop de destabilizare, fiind iarăşi forţat cordonul Poliţiei, iar protestatarii aplicând forţa fizică asupra oamenilor legii”, a informat poliţia într-un comunicat de presă citat de presa de la Chișinău, potrivit Agerpres.

Poliția a mai precizat că au fost „depistate în mulţime persoane care instigau la dezordine şi periclitarea securităţii publice, persoane sub influenţa alcoolului, cu comportament dubios, cu antecedente penale şi cu obiecte periculoase la ele”.

Potrivit comunicatului poliţiei, la protest au participat în jur de 1.700 de oameni, dintre care „65 de persoane cu comportament dubios au fost conduse la sediile Poliţiei pentru identificare şi documentare, printre care şi 4 minori”.

A fost a opta duminică de proteste antiguvernamentale organizate în centrul Chişinăului de Partidul ŞOR, al cărui lider este deputatul fugar Ilan Şor, condamnat în primă instanţă la 7,5 ani de închisoare, unul dintre beneficiarii furtului miliardului, sancţionat recent de Guvernul SUA pentru corupţie şi colaborare cu Moscova.

Timp de aproape o lună, a fost ocupat de proteste. Manifestanții acuzau actualul guvern că nu a negociat prețuri mai bune la energie cu Rusia și scandau împotriva președintei Maia Sandu.

O investigație a jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă” a arătat că protestatarii care ocupă centrul Chișinăului ar fi plătiți cu sume între 200 și 400 de lei moldovenești. Unii au fost aduși cu autocare din regiuni sărace ale țării.

Cei care acceptau să rămână la proteste peste noapte, în corturi, primeau echivalentul a 100 de dolari pe noapte. 

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis luna tracută protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. Măsura a fost luată după aproape o lună de proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri