Analiză Republica Moldova îşi alege azi preşedintele. Ce şanse de victorie are Maia Sandu şi cum ar putea Putin să renunţe la „păpuşa” Dodon

Data actualizării: Data publicării:
colaj Igor Dodon Maia Sandu, alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2020
Igor Dodon o lasă pe Maia Sandu fără puteri. colaj foto: Profimedia Images

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur, decisiv, al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, filorusul Igor Dodon şi candidata opoziţiei pro-europene şi fost premier, Maia Sandu. Cele mai recente sondaje de opinie arată o luptă strânsă între cei doi candidaţi, cu diferenţe situate în marja de eroare.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Inițial, ea s-a clasat pe locul doi, după Igor Dodon, dar rezultatul s-a modificat în favoarea candidatei PAS, după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora, unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane.

În 2016, alegerile au fost câştigate de Igor Dodon cu 52% din voturi, în vreme ce Sandu a obţinut 48%. Practic, diferenţa dintre cei doi a fost de 69.750 de voturi.

„Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat, pentru Digi24.ro, Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic.

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate la preşedinţia Moldovei
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate. Foto: Profimedia Images

„Dintr-o dată, o piesă importantă din această ecuaţie a dispărut. Acesta e un motiv pentru care şansele Maiei Sandu au crescut”, a spus Goşu.

În acest moment, ultimele două sondaje de opinie din Republica Moldova, realizate în perioada 3-7 noiembrie, dau rezultate diferite referitoare la câştigătorul turului 2, ambele însă la diferenţe mici şi situate în marja de eroare.

Astfel, într-un sondaj realizat de CBS Research, Maia Sandu va obţine 51,5% din voturi, în vreme ce Igor Dodon - 48,5%. Conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Igor Dodon va câştiga cu 50,5%, în vreme ce Sandu va obţine 49,5%.

Cum se văd de la Moscova alegerile din Moldova. Goşu: „Dodon e o păpuşă în vitrină de care Putin e acum mai dispus să scape”

Recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a apreciat drept inacceptabile anumite „încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale.

Putin nu a specificat clar despre ce încercări e vorba, dar declaraţiile sale vin după ce Serghei Lavrov a criticat SUA de interferenţă în procesul electoral din Moldova, iar Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei i-a acuzat chiar pe americani că ar pregăti o revoluţie colorată dacă Maia Sandu ar pierde alegerile.

„Pe americani îi poţi bănui de orice, numai de imixtiune în Republica Moldova nu”, a spus Armand Goşu.

„A existat o singură convorbire telefonică”, a adăugat analistul care s-a referit la discuţiile pe care subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, le-a avut înaintea primului tur al alegerilor atât cu Igor Dodon cât şi cu Maia Sandu şi în care a subliniat importanţa desfăşurării unui proces electoral liber şi corect.

„Este adjunctul adjunctului secretarului de stat, care i-a rugat să nu fure prea mult la alegeri. Dacă asta e marea imixtiune americană...”, a comentat Goşu.

În schimb declaraţiile liderilor de la Kremlin ar putea avea o altă motivaţie.

„Ieşirile neobişnuit de numeroase ale lui Putin şi Lavrov îmi sugerează altceva: faptul că ei pregătesc opinia publică din Rusia pentru situaţia în care Dodon pierde alegerile”, a spus Armand Goşu.

Cu alte cuvinte, conform analistului, retorica Moscovei este următoarea: dacă Dodon pierde alegerile, le va pierde nu pentru că aceasta ar fi fost opţiunea poporului moldovean, ci pentru că Dodon a fost victima unui complot al SUA şi Occidentului.

„În general, în cazul Rusiei, utilitatea lui Dodon în ultimii 4 ani pentru Kremlin a fost mai degrabă propagandistică”, a spus Goşu, care a adăugat că Dodon a fost invitat în ultimii ani la Kremlin, la festivităţile dedicate Zilei Victoriei doar pentru ca Putin să apară în poze lângă un lider din fostul spaţiu CSI.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, Igor Dodon şi Vladimir Putin la Mormântul Eroului Necunoscut din Piaţa Roşie, în 9 mai 2017
Premierul rus, Dmitri Medvedev, Igor Dodon şi Vladimir Putin la Mormântul Eroului Necunoscut din Piaţa Roşie, în 9 mai 2017. Foto: Profimedia Images

„Dodon e o păpuşă în vitrină, de care Putin e acum mai degrabă dispus să scape. Şi atunci, trebuie să pregătească asta”

În ultima zi de campanie electorală din Republica Moldova, Igor Dodon a avut un discurs extrem de violent, în care le-a vorbit moldovenilor despre pericolul unui război civil şi despre posibila „catastrofă” a unei uniri cu România.

De asemenea, Dodon l-a invocat pe Ştefan cel Mare Mare pentru a-i convinge pe cetăţeni să-l voteze şi a spus că situaţia de acum e similară cu cea de pe vremea fostului domnitor, „numai că atunci era mai simplu, i-a tras în ţeapă pe toţi” şi că „noi pe parlamentari nu putem să îi tragem în ţeapă”.

În cazul în care ar pierde alegerile, Dodon ar putea ajunge, totuşi, prim-ministru într-un guvern în care din cei 11 actuali miniştri, şapte i-au fost consilieri.

„Igor Dodon are piese suficiente pe tabla politicii moldoveneşti pentru a spera la această poziţie. Nu exclud scenariul acesta dar haideţi să vedem, în primul rând, dacă va pierde alegerile”, a apreciat Armand Goşu.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri