Muntenegrul vrea să-l scoată din închisoare pe unul din cei mai mari escroci din domeniul criptomonedelor

Data publicării:
Do Kwon a fost arestat în Muntenegru.
Do Kwon a fost arestat în Muntenegru. Foto: Profimedia

Un tribunal muntenegrean a deschis vineri calea spre eliberarea pe cauţiune a lui Do Kwon, fondatorul sud-coreean al criptomonedei Terra, acuzat de Washington şi Seul de fraudă de zeci de miliarde de dolari.

Dacă decizia va fi confirmată, în pofida unui apel anunţat de procuratură, Do Kwon va fi plasat în arest la domiciliu

Fondatorul Terraform este reţinut din martie în Muntenegru unde este urmărit penal pentru falsificare de documente după arestarea sa la aeroport în compania directorului său financiar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Atât Seulul, cât şi Washingtonul solicită extrădarea lui pentru presupusa fraudă după implozia companiei sale în 2022, care i-a făcut pe investitori să piardă aproximativ 40 de miliarde de dolari şi a zguduit piaţa globală a criptomonedelor.

Un tribunal din Muntenegru a acceptat să-i elibereze pe Do Kwon şi pe directorul său financiar, care au pledat nevinovaţi pentru falsificare de documente, după ce au plătit „o cauţiune de 400.000 de euro” fiecare.

Procuratura a informat AFP că a făcut apel la această hotărâre, iar cei doi suspecţi vor rămâne în detenţie până la pronunţarea cauzei. Dacă principiul cauţiunii este acceptat, aceştia vor fi plasaţi în arest la domiciliu şi supravegheaţi de poliţie.

Pe lângă cazul presupuselor documente de identitate false, justiţia din Muntenegru trebuie să examineze dosarul de extrădare al lui Do Kwong.

Antreprenorul de 31 de ani, al cărui nume complet este Kwon Do-hyung, a fost arestat după câteva luni, fugind din Coreea de Sud în Singapore, înainte de prăbuşirea Terraform în mai 2022.

În septembrie, procurorii sud-coreeni au cerut Interpolului să îl înscrie pe lista roşie, iar Ministerului de Externe revocarea paşaportului.

Terraform Labs este compania-mamă a „criptomonedei stabile” (stablecoin) Terra. În principiu, aşa-numitele stablecoins garantează mai multă securitate investitorilor în acest univers foarte volatil.

Criptomonedele au fost supuse unui control din ce în ce mai mare după o serie de crahuri, controverse şi falimentul FTX, una dintre cele mai importante platforme de schimb ale acestora.

Mulţi investitori şi-au pierdut economiile când criptomonedele Terra şi Luna, fondate de Kwon, s-au prăbuşit. Autorităţile sud-coreene au deschis ulterior mai multe anchete penale, reaminteşte AFP.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri