NATO trebuie să fie pregătită să primească „vești proaste” din Ucraina, avertizează Stoltenberg

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din Avdiivka cu o rachetă care distruge un sistem rusesc de lansare de rachete
Luptele cele mai intense se dau acum în jurul orașelor Marinka, Avdiivka și Bahmut în estul Ucrainei, dar și în Herson. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară trebuie să fie pregătită să primească vești proaste de pe frontul din Ucraina, în timp ce Kievul continuă să se apere împotriva invaziei declanșate de Rusia, scrie Politico.

„Războaiele se dezvoltă în faze”, a spus sâmbătă Stoltenberg într-un interviu pentru postul german ARD. „Trebuie să sprijinim Ucraina în vremuri bune și rele.”

„Ar trebui, de asemenea, să fim pregătiți pentru vești proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără să ofere mai multe detalii.

Comentariile sale vin într-un moment în care aliații occidentali dezbat tema trimiterii de ajutoare financiare și muniție pentru Ucraina. De partea cealaltă, Moscova a anunțat că va mări numărul de trupe pe care le are la dispoziție – va adăuga 170.000 de soldați pentru un total de 1,3 milioane, potrivit decretului semnat vineri de președintele rus Vladimir Putin.

Linia frontului s-a schimbat foarte puțin în ultimele luni, în ciuda eforturilor trupelor ucrainene în timpul contraofensivei din această vară. Totuși, ucrainenii au reușit să alunge navele militare ale Rusiei din jurul Crimeei, folosind rachete de croazieră pentru a ataca ținte din Marea Neagră și de pe teritoriul rus.

„Acestea sunt victorii importante chiar dacă nu au reușit să miște linia frontului”, a spus Stoltenberg într-un interviu. Șeful NATO a cerut ca membrii alianței să producă mai multă muniție și a criticat starea fragmentată a industriei de apărare a Europei.

„Nu putem să colaborăm atât de strâns pe cât ar trebui”, a spus Stoltenberg, care a făcut apel la guvernele europene să depășească nivelul propriilor lor interese naționale și să privească lucrurile în ansamblul lor.

Ukrainian tank units in eastern city of Avdiivka
Linia frontului s-a schimbat foarte puțin în ultimele luni, în ciuda luptelor intense care se dau în Ucraina. Foto: Profimedia Images

O victorie pentru Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, ci ar pune în pericol și restul aliaților, a spus Stoltenberg. „Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul.”

Între timp, pe câmpul de luptă, armata rusă a deschis noi fronturi în încercarea de a cuceri orașul Avdiivka, potrivit oficialilor ucraineni. Lansarea celor două noi direcții de atac „demonstrează că inamicul a primit ordinul să cucerească orașul cu orice preț”, relatează The Guardian.

În declarațiile făcute pentru presa de stat din Ucraina, Vitali Barabaș, primarul orașului, a spus că ultimele incidente sunt o încercare a rușilor de a distrage atenția apărătorilor ucraineni și de a închide un spațiu la vest de oraș prin care întreaga așezare ar fi încercuită.

Analiștii militari independenți spun că în orașul care avea odată o populație de 30.000 de locuitori au mai rămas doar 1.300 de civili.

Cele mai „intense bătălii” au loc în orașele Marinka, Avdiivka și Bahmut din estul Ucrainei, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri