NATO vrea să afle cât de grav e un furt de date secrete de la un important producător european de arme. Hackerii le vând pe internet

Data publicării:
hacker atac cibernetic
NATO vrea să afle cât de grav e un furt de date secrete de la un important producător european de arme. Hackerii le vând pe internet. Foto: Profimedia

NATO evaluează impactul unui furt cibernetic de date legate de documentele militare clasificate, vândute pe internet de un grup de hackeri, relatează BBC. Datele includ scheme ale unor sisteme antirachetă folosite de Alianță.

Hackerii vând online aceste date, care au legătură cu un important producător european de arme. MBDA Missile Systems a recunoscut că datele sale se numără printre cele furate, dar a susținut că niciunul dintre fișierele clasificate nu aparține companiei.

Compania paneuropeană, care are sediul în Franța, a declarat că informațiile au fost piratate de pe un hard disk extern compromis, adăugând că cooperează cu autoritățile din Italia, unde a avut loc furtul de date. Din informațiile disponibile, investigațiile sunt centrate în jurul unuia dintre furnizorii MBDA.

„Evaluăm informațiile referitoare la datele care ar fi furate de la MBDA. Nu avem niciun indiciu că vreo rețea NATO a fost compromisă”, a spus un purtător de cuvânt al Alianței.

Hackerii, care operează pe forumuri ruse și engleze, vând 80 GB de date furate pentru 15 bitcoini și susțin că au avut cel puțin un cumpărător anonim până acum.

În reclama pentru datele furate, hackerii susțin că au „informații clasificate despre angajații companiilor care au luat parte la dezvoltarea proiectelor militare secrete”, precum și „documentație de proiectare, desene, prezentări, materiale video și foto, acorduri contractuale și corespondență cu alte companii”.

O mostră gratuită de 50 MB de date, văzută de BBC, include documente clasificate „NATO CONFIDENTIAL”, „NATO RESTRICTED” și „Unclassified Controlled Information”.

Nivelurile de clasificare ale NATO:

  • COSMIC SUPER SECRET: dezvăluirea neautorizată ar cauza daune excepțional de grave NATO
  • NATO SECRET: dezvăluirea neautorizată ar cauza prejudicii grave NATO
  • NATO CONFIDENTIAL: dezvăluirea neautorizată ar fi dăunătoare intereselor NATO
  • NATO RESTRICȚIONAT: divulgarea neautorizată ar fi dezavantajoasă pentru interesele NATO
  • Unclassified Controlled Information (informații controlate neclasificate) sunt o etichetă de securitate din SUA pentru informațiile care sunt create sau deținute de guvern; informații care necesită controale de salvgardare sau diseminare în conformitate cu legile, reglementările și politicile guvernamentale aplicabile

Hackerii nu au confirmat dacă materialul provine sau nu din mai multe surse piratate.

Fișierele, pe care BBC nu a putut să le verifice în mod independent, detaliază o misiune de „informații în comunicații” a unei escadrile aeriene americane desfășurate la sfârșitul anului 2020 în Estonia.

Datele includ de asemenea numele complet, numărul de telefon și coordonatele GPS ale unei persoane care se presupune că se află în centrul operațiunii.

„Există multă supraclasificare în NATO, dar aceste etichete contează. Sunt aplicate de autorul informațiilor, iar NATO SECRET nu este aplicat ușor”, spune un fost oficial al alianței.

„Acesta este genul de informații pe care NATO nu vrea să le vadă făcute publice”, a adăugat el.

El a adăugat că șansele ca documentele să fi fost desecretizate sunt mici, având în vedere că majoritatea fișierelor păreau să fi fost create între 2017 și 2020.

De asemenea, fișierele-mostră includ și o prezentare care pare să detalieze funcționarea interioară a sistemului antirachetă Land Ceptor CAMM (Common Anti-Air Modular Rachete), inclusiv locația precisă a unității de stocare electronică din cadrul acestuia. Unul dintre aceste sisteme a fost trimis recent în Polonia, ca parte a sistemului Sky Sabre, și este operațional.

MBDA Missile Systems nu a contestat că informațiile sale au fost furate, dar a precizat: „Procesele interne de verificare ale companiei indică faptul că datele puse la dispoziție online nu sunt nici date clasificate, nici sensibile”.

Cu toate acestea, unele dintre documentele despre care se știe că au fost furate de la MBDA sunt etichetate drept „informații care nu trebuie dezvăluite sau reproduse”.

MBDA Missile Systems a fost creat în decembrie 2001, după fuziunea companiilor de sisteme de rachete din Franța, Italia și Marea Britanie. Compania are 13.000 de angajați și este o societate mixtă a Airbus, BAE Systems și Leonardo.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri de 3,5 miliarde de lire sterline. Ministerul Apărării din Marea Britanie, armata SUA, Uniunea Europeană și NATO ari fi printre clienții săi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri