"Nave fantomă" din Al Doilea Război Mondial, ridicate din Pacific după erupția unui vulcan subacvatic

Data actualizării: Data publicării:
nave iesite din pacific de eruptia unui vulcan
"Nave fantomă" din Al Doilea Război Mondial, ridicate din Pacific după erupția unui vulcan subacvatic. FOTO: livescience.ro - Lance Cpl. Courtney White/United States Marine Corps

Erupția unui vulcan subacvatic de lângă Tokyo a ridicat la suprafața Oceanului Pacific 24 de "nave fantomă", scufundate după una dintre cele mai sângeroase bătălii din Al Doilea Război Mondial, scrie Live Science.

Cele 24 de nave au fost surprinse în imagini de un elicopter al agenției All Nippon News din Japonia.

Navele au ieșit la suprafața oceanului după erupția vulcanului subacvatic Fukutoku-Okanoba și au fost găsite pe țărmul de vest al insulei Iwo Jima, la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokyo.

Forțele americane au scufundat navele în timpul bătăliei de la Iwo Jima din 1945. A rămas în istorie ca una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-Al Doilea Război Mondial, în care, timp de 36 de zile, aproximativ 70.000 de pușcași marini americani au luptat cu 20.000 de soldați japonezi ascunși în buncărele din rocile vulcanice ale insulei.

În urma bătăliei, 20.000 de pușcași marini au fost răniți și aproximativ 7.000 au murit. 216 soldați japonezi au fost luați prizonieri, în timp ce toți ceilalți au fost uciși în timpul bătăliei.

Epavele aduse pe țărm sunt părți ale navelor de transport care au fost capturate de Marina SUA și scufundate în mod intenționat după bătălie. Iwo Jima nu avea port, așa că navele au fost scufundate paralel cu țărmul pentru a forma un dig, protejând atât armamentul, cât și soldații de valurile care se apropiau, potrivit Arhivelor Naționale din SUA, care relatează despre acest episod.

Vulcanul subacvatic Fukutoku-Okanoba a început să erupă în august. Pe lângă faptul că împinge navele și ridică nivelul fundului mării, activitatea seismică produsă de vulcan a dus la apariția din mare, a unei insule mici, în formă de semilună. Se așteaptă însă ca insula să dispară în curând din cauza eroziunii, potrivit Setsuya Nakada, directorul Centrului de Cercetare Integrată a Vulcanilor al guvernului japonez.

„Activitatea vulcanică nu s-a diminuat încă. Există posibilitatea unei erupții mari pe Iwo Jima”, a declarat Nakada pentru canalul All Nippon News. 

Iwo Jima face parte din Insulele Bonin, un lanț de aproximativ 30 de insule subtropicale din Oceanul Pacific. Lanțul de insule este predispus la cutremure și erupții vulcanice și a înregistrat o creștere a evenimentelor seismice în ultimele săptămâni, potrivit agenției de meteorologie din Japonia. În 7 octombrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,9 a zguduit clădiri din Tokyo și estul Japoniei.

Iwo Jima este nelocuită și rar vizitată de civili – parțial ca urmare a cantităților enorme de bombe și grenade neexplodate lăsate în urmă pe insulă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri