Netanyahu a ordonat armatei israeliene să „pregătească” o ofensivă la Rafah

Data publicării:
bombardamente in rafah
Bombardamente israeliene la Rafah. FOTO: Profimedia Images

Premierul israelian a declarat, miercuri, că a ordonat armatei să „pregătească” o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, apreciind că victoria împotriva Hamas este „o chestiune de luni”.

Într-un discurs difuzat la televiziune, Benjamin Netanyahu a estimat, de asemenea, că respectarea cerinţelor teroriștilor Hamas nu va „duce decât la un alt masacru”, în timp ce şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se află în Israel de marţi seara pentru a discuta cu privire la un armistiţiu.

De câteva zile există temeri cu privire la o ofensivă împotriva Rafah, oraş situat la graniţa cu Egiptul şi care găzduieşte, în prezent, majoritatea populaţiei teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor. Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori populaţia iniţială a oraşului, se află la Rafah în condiţii disperate, potrivit ONU.

„Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere (de refugiaţi), ultimele bastioane ale Hamas”, a explicat Netanyahu.

„Presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în faţa cerinţelor delirante ale Hamas (...) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru şi un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetăţenii săi nu este pregătit să le accepte”, a susținut premierul israelian.

Aceste declaraţii au loc în timp ce Statele Unite, Qatarul şi Egiptul îşi intensifică eforturile pentru a-i determina pe beligeranţi să depună armele în vederea eliberării ostaticilor israelieni şi a deţinuţilor palestinieni, precum şi pentru furnizarea de ajutor umanitar mai consistent în teritoriul palestinian asediat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri