Netanyahu le-a spus republicanilor americani că va duce până la capăt războiul pentru a elimina Hamas din Gaza

Data publicării:
ISRAEL TEL AVIV PRIME MINISTER PRESS CONFERENCE
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus miercuri senatorilor republicani americani că Israelul va continua războiul pentru a învinge gruparea militantă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza, au declarat senatorii pentru presă după ce acesta a luat cuvântul la un prânz al partidului, transmite Reuters.

„Va face ceea ce a spus că va face. O va duce la îndeplinire”, a declarat senatorul Jim Risch.

Liderul conservator israelian s-a adresat republicanilor prin videoconferință, la aproape o săptămână după ce liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a ținut un discurs în Senat în care l-a catalogat pe Netanyahu drept un obstacol în calea păcii și a îndemnat la noi alegeri în Israel.

Întrevederea de miercuri a subliniat gradul de politizare a poziției de la Washington în ceea ce privește Israelul. Netanyahu s-a aliniat de mult timp cu republicanii, care îl acuză pe Schumer că încearcă să îl răstoarne pe liderul israelian.

„I-am cerut (...) noi informații și le-am primit cu privire la război, la eliberarea ostaticilor și despre acțiunile menite pentru a învinge Hamas. I-am spus că Israelul are tot dreptul să se apere și el a spus că exact asta continuă să facă”, a declarat senatorul John Barrasso.

Anterior, miercuri, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat reporterilor că se gândește să-l invite pe Netanyahu să se adreseze Congresului, deși astfel de invitații adresate liderilor străini ar fi fost făcute în mod normal atât de Johnson, cât și de Schumer, în calitate de lider al majorității din Senat.

Democrații au fost divizați în partid în legătură cu catastrofa umanitară din Gaza, într-un război care a început cu un atac al luptătorilor Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, omorând 1.200 de oameni și capturând 253, potrivit unui bilanț al Israelului.

Purtătorul de cuvânt al lui Chuck Schumer a declarat că Netanyahu s-a oferit să vorbească și cu democrații, dar că senatorul a refuzat, spunând că discuțiile nu ar trebui să fie partizane.

„Îmi pasă profund de Israel și de viitorul său pe termen lung. Atunci când faci din această problemă una partizană, dăunezi cauzei de a ajuta Israelul”, a declarat Schumer reporterilor.

Parlamentarii progresiști i-au cerut președintelui Joe Biden, un democrat, să exercite mai multă presiune asupra Israelului pentru a atenua criza umanitară din Gaza, controlată de Hamas, unde autoritățile sanitare spun că aproape 32.000 de palestinieni au fost uciși.

Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului, a declarat că Netanyahu a abordat problema victimelor civile și necesitatea ca mai mult ajutor să ajungă în Gaza. El a spus că Netanyahu a fost „foarte favorabil" planurilor de a construi un dig temporar și de a aduce ajutoare pe mare.

„El este foarte sensibil la faptul că fiecare victimă civilă este un eveniment foarte nefericit”, a spus Risch.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a declarat că Netanyahu a făcut o prezentare și apoi a răspuns la întrebările senatorilor.

„I-am spus clar că nu este treaba Statelor Unite să dea sfaturi unui aliat democratic despre când să organizeze alegeri sau ce fel de campanie militară ar putea desfășura”, a declarat McConnell reporterilor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri