Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea măsuri urgente în sprijinul fermierilor români

Data publicării:
Ciuca la o sedinta geuvern
Premierul Nicolae Ciucă Foto: Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria, ministrului Agriculturii să ia măsuri urgente pentru a a veni în sprijinul fermierilor români.

Premierul i-a cerut lui Petre Daea „soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale, a spus Ciucă.

Anunțul vine în condițiile în care fermierii români au organizat astăzi proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agricol românesc, afectat de cantitatea mare de produse agricole din Ucraina ajunsă pe piață.

Comisia Europeană a acordat luna trecută un pachet de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români, sumă din care țării noastre i-au revenit 10 milioane. O sumă infimă, în comparație cu pierderea de 200 de milioane de euro calculată de fermierii români.

În urma presiunilor venite din partea acestor state, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel au fost de acord cu majorarea sumelor și acordarea unui al doilea pachet de compensații, cu ponderi diferite alocate față de pachetul inițial, când Polonia a primit aproape 30 de milioane de euro, Bulgaria aproape 16 milioane de euro, iar România doar 10 milioane de euro.

Astfel, Comisia Europeană a propus să vină cu un al doilea pachet de despăgubiri, pentru a acoperi impactul mai larg asupra agricultorilor al importurilor ieftine intrate din Ucraina în UE. Aceste ajutoare sunt compensații pentru agricultorii din statele din prima linie afectate de importurile ieftine de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a explicat joia trecută că acest al doilea pachet va viza și alte culturi, care nu au fost sprijinite prin intermediul primului, precum sectorul zahărului sau sectorul mierii. România a primit despăgubiri pentru cultura de porumb, întrucât aceasta a cunoscut cel mai mai mare impact al importurilor ucrainene. Ar putea fi modificate criteriile de acordare, acesta fiind motivul pentru care se schimbă ponderea alocărilor pe țară.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri