Noi sancţiuni impuse Rusiei. Acuzaţii de la Moscova şi o listă neagră cu şefi ai spionajului rusesc

Data publicării:
rachete rusia

Noi sancţiuni impuse de Statele Unite unei entităţi chineze care a cumpărat armament rus ameninţă ”stabilitatea mondială”, a denunţat Serghei Riabkov, un adjunct al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a acuzat Washingtonul că ”se joacă cu focul”, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Ar fi bine să-şi amintească de o noţiune comună de stabilitate mondială, pe care o zdruncină în mod necugetat”, a declarat Riabkov citat într-un comunicat, adăugând că ”joaca cu focul este stupidă, deoarece acest lucru poate deveni periculos”.

Washingtonul a anunţat joi seara că a sancţionat - pentru prima oară - o entitate străină din cauză că achiziţionat armament rus, şi anume o unitate a armatei chineze, care a achiziţionat avioane de vânătoare şi rachete de tip sol-aer.

Statele Unite au introdus, de asemenea, numele altor 33 de persoane şi de entităţi ruse - din domeniile militar şi al informaţiilor din Guvernul de la Moscova - pe lista lor neagră cu persoane şi entităţi prin care este interzisă orice tranzacţie în domeniul armamentului, sub ameninţarea pedepsei cu impunerii unor sancţiuni.

Serghei Riabkov consideră că în Statele Unite există ”o plăcere naţională de a lua măsuri antiruse” şi a calculat că este vorba despre a 16-a rundă de sancţiuni impuse Rusiei din 2011.

”Fiecare nouă serie de sancţiuni demonstrează absenţa totală a rezultatelor dorite de inamicii noştri (...). «Listele negre» americane se duplică tot mai mult. Este amuzant, dar aşa stau lucrurile”, a adăugat acest diplomat citat în comunicatul publicat de Ministerul rus de Externe.

Dând asigurări că ”nu va reuşi nimeni niciodată” să ”dicteze condiţii” Rusiei, el i-a invitat pe ”operatorii maşinii de sancţiuni de la Washington să se familiarizeze cel puţin cu superficial cu istoria rusă, pentru a nu se mai agita degeaba”.

Între noile nume de pe ”lista neagră” americană se află cel al lui Igor Korobov - directorul GRU, serviciul rus miliyar de informaţii.

Organizaţia paramilitară Wagner şi finanţatorul ei Evgheni Prigojin - un om de afaceri apropiat preşedintelui Vladimir Putin - sunt, de asemenea sancţiinaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri