Noua Zeelandă alocă 12 milioane de dolari pentru despăgubirea țărilor sărace lovite de schimbările climatice

Data publicării:
Nanaia Mahuta noua zeelanda
Ministrul neozeelandez al externelor, Nanaia Mahuta. Foto: Profimedia Images

Guvernul Noii Zeelande a anunţat că va aloca 20 de milioane de dolari neozeelandezi (12 milioane de dolari americani) drept finanţări climatice destinate compensării pierderilor şi pagubele înregistrate de ţări în curs de dezvoltare, informează marţi Reuters.

Ţările vulnerabile şi-au intensificat solicitările adresate ţărilor bogate pentru plata unor compensaţii în urma pagubelor suferite de cei mai săraci oameni din lume din cauza schimbărilor climatice. Chestiunea este şi una dintre temele aflate pe agenda Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27) de anul acesta.

Ministrul neozeelandez de Externe, Nanaia Mahuta, a spus că decizia ţării sale de a aloca fonduri în valoare 20 de milioane de dolari neozeelandezi plasează Noua Zeelandă în prima linie a ţărilor cu venituri mari care adoptă o astfel de măsură, conform Agerpres.

„Negocierile internaţionale au întâmpinat dificultăţi în trecut în ceea ce priveşte apelurile pentru finanţări climatice care să compenseze pierderile şi pagubele, întrucât unele state sunt preocupate de ceea ce ar putea însemna din punct de vedere al răspunderii şi al compensării”, a spus Nanaia Mahuta.

Ea a declarat că Noua Zeelandă recunoaşte că pagubele ţărilor din bazinul Pacificului pot avea diverse forme, cum ar fi culturale, de limbaj sau în ceea ce priveşte sănătatea mintală şi bunăstarea oamenilor.

„Vom conlucra cu partenerii noştri, în special guvernele din Pacific, pentru a susţine zonele ce vor fi identificate drept priorităţi”, a precizat Nanaia Mahuta.

Noua Zeelandă nu s-a opus unui eventual fond centralizat pentru angajamente internaţionale destinate despăgubirilor climatice, dar a susţinut o gamă largă de mecanisme de finanţare, a adăugat ea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri