"Nu puteam să mă supun presiunii politice". Povestea lui Ioann Koval, preotul care a fost excomunicat de Biserica Ortodoxă a Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Ioan Koval
De la începutul războiului din Ucraina, cel puțin 30 de preoți ortodocși s-au confruntat cu presiuni din partea superiorilor ierarhici sau din partea autorităților. FOTO: FB Ioann Koval

În septembrie anul trecut, când președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, patriarhul Moscovei, Kirill, le-a cerut clericilor săi să se roage pentru victorie. Într-o biserică din Moscova, aflat în fața zecilor de credincioși, preotul Ioann Koval a decis în acel moment să pună pacea mai presus de ordinele patriarhului. Acum, preotul slujește în Turcia, după ce Biserica Ortodoxă din Rusia l-a excomunicat pentru rebeliune.

De la începutul războiului din Ucraina, cel puțin 30 de preoți ortodocși s-au confruntat cu presiuni din partea superiorilor ierarhici sau din partea autorităților.

Aflat într-o veche biserică ortodoxă din Antalya, cu o Biblie într-o mână și o lumânare în cealaltă, preotul Ioann Koval a ținut una dintre primele sale slujbe în Turcia, după ce conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să îl excomunice pentru că a îndrăznit să se roage pentru pacea din Ucraina. 

"Odată ce cuvântul «victorie» ne-a fost inoculat, rugăciunea a căpătat un sens propagandistic, modelând perspectiva enoriașilor, a clerului, înspre cum ar trebui să gândească și cum ar trebui să perceapă ostilitățile", a declarat Koval.

"A fost împotriva conștiinței mele. Nu puteam să mă supun acestei presiuni politice din partea superiorilor", a mai spus preotul.

În rugăciunea pe care a citit-o de mai multe ori, preotul în vârstă de 45 de ani a schimbat doar un singur cuvânt - a înlocuit "victorie" cu "pace" și a fost suficient pentru ca biserica să îl excomunice.

Rugăciunea pentru Ucraina sau apelul la pace te pot transforma în delicvent în Rusia

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, parlamentul a adoptat o legislație care a permis ca mii de persoane să fie urmărite penal pentru "discreditarea armatei ruse", o acuzație care, în realitate, se aplică oricărei declarații care contrazice narațiunea oficială, fie că este vorba de un comentariu pe rețelele de socializare sau de o rugăciune în biserică.

Când a început războiul, majoritatea preoților au fost tăcuți, temându-se de presiunile exercitate de biserică și de autoritățile de stat, și doar o mică parte dintre ei au vorbit.

Câți preoți ruși s-au exprimat public împotriva războiului

Dintre cei peste 40.000 de clerici din Biserica Ortodoxă Rusă, doar 300 de preoți au avut curajul să semneze o scrisoare publică în care au cerut pace în Ucraina.

Înă fiecare dintre vocile care se exprimă public împotriva războiului este crucială, a declarat Natallia Vasilevici, coordonatorul organizației pentru drepturile omului "Creștinii împotriva războiului".

"Fiecare voce sparge poziționarea monolitică a Bisericii Ortodoxe Ruse", a declarat ea jurnaliștilor, potrivit euronews.

De la începutul invaziei, echipa coordonată de Vasilevich a numărat cel puțin 30 de preoți ortodocși care s-au confruntat cu presiuni din partea autorităților religioase sau de stat. Dar s-ar putea să fie chiar mai multe cazuri, spune ea, deoarece unii preoți se tem să vorbească despre represiuni de teamă că vor urma altele.

Cum se apără Biserica Rusă

Biserica Ortodoxă Rusă explică represiunile împotriva preoților anti-război drept o pedeapsă pentru o așa-zisă înregimentare politică.

"Clericii care se transformă din preoți în agitatori politici și în persoane care participă la lupta politică evident că încetează să își îndeplinească datoria pastorală și sunt supuși interdicțiilor canonice", a declarat pentru AP Vakhtang Kipshidze, membru al biroului de presă al bisericii ruse.

În același timp, Vasilevich a mai spus că preoții care susțin public operațiunea militară din Ucraina nu se confruntă cu repercusiuni și sunt susținuți de stat.

"Regimul rus este interesat să facă aceste voci să se audă cât mai tare", a adăugat ea.

Preoții care refuză să se alăture acestui cor sau sunt rezervați pe subiect pot fi mutați, eliberați temporar din funcție sau excomunicați - pierzându-și salariul, locuința, beneficiile și, cel mai important, misiunea față de credincioși.

Ce crede preotul Ioann Koval despre ce i s-a întâmplat

"Nu am pus niciodată la îndoială alegerea pe care am făcut-o", a spus Koval.

"Eu, cu tot sufletul meu, cu toată ființa mea, m-am opus acestui război. Mi-a fost imposibil să sprijin cu rugăciunea mea invazia trupelor rusești în Ucraina".

După ce un tribunal al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis că ar trebui să fie excomunicat, Koval a apelat la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

În iunie, patriarhia de la Constantinopol a decis că Koval a fost pedepsit pentru poziția sa față de luptele din Ucraina și a hotărât să îi fie restabilite prerogativele.

În aceeași zi, Bartolomeu i-a permis să slujească în bisericile sale.

În cele peste două decenii de când se află la putere, Putin a întărit masiv poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, sporindu-i prestigiul, bogăția și puterea sociale după decenii de opresiune sau indiferență sub conducerea liderilor sovietici.

La rândul lor, liderii acesteia, precum Patriarhul Kirill, i-au susținut inițiativele.

Biserica și-a pus întreaga forță în sprijinul luptelor din Ucraina. De multe ori, clericii săi au binecuvântat trupele și echipamentele militare care se îndreaptau spre măcelărirea inamicilor ucraineni, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri