O așezare creștină ar putea deveni următorul câmp de luptă între Israel și militanții Hamas, Hezbollah și ai Jihadului Islamic

Data publicării:
luptători de la Hezbollah participă la o paradă în Liban
Hezbollah are capacitatea de a lovi oriunde în Israel și are o forță care se poate compara cu orice armată europeană de dimensiuni medii disciplinată și bine antrenată. Foto: Profimedia Images

Satul creștin Alma al Shaab din Liban a devenit o zonă de război după ce Hezbollah, facțiune susținută de Iran, precum și militanți ai grupărilor Hamas și Jihadul Islamic, au lansat de aici rachete și obuze în direcția Israelului, scrie Sky News.

Comunitatea libaneză de la granița cu Israelul este înconjurată de livezi de măslini și pomi plini cu portocale, însă a devenit acum un loc în care este foarte stresant să trăiești.

Dintre cei 900 de locuitori ai satului, cei mai mulți au plecat deja în orașe precum capitala, Beirut, după ce rachetele și obuzele au început să zboare pe deasupra lor.

Folosindu-se de vegetația și dealurile din jurul satului, militanții și-au diversificat operațiunile lansate împotriva Israelului. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a spus că a introdus noi arme puternice în luptă.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Hezbollah face o „greșeală fatală”, în timp ce ministrul apărării Yoav Gallant a amenințat că va trimite Libanul în „epoca de piatră”.

alma-al-shaab-liban
Casă din Alma al-Shaab lovită în bombardamentele lansate în timpul luptelor dintre Israel și Hezbollah. Foto: Profimedia Images

În ciuda cuvintelor dure – sau poate din cauza lor – conflictul se intensifică rapid. Acei locuitori care au ales să rămână în Alma al Shaab, o așezare în mare parte creștină, se găsesc acum prinși la mijloc între militanți și armata israeliană.

„Când vă spun că nu ne este frică, ne este frică de fapt, nu vrei să știi ce se va întâmpla. Când te trezești dimineața, îi mulțumești lui Dumnezeu că încă suntem în viață”, a povestit Anton Konsul, directorul liceului din localitate.

Întrebat dacă se regăsește în acest război, Konsul a răspuns că „nu are nimic de-a face cu noi, asta este problema. Este trist, dar ce poți să faci?”

Niciunul dintre localnicii rămași în sat nu îndrăznește să dea vina pe cineva pentru situația cruntă prin care trec. Alma al Shaab este singurul sat creștin dintr-un grup de 104 comunități din sudul Libanului, majoritatea shiite.

Întrebați dacă au văzut militanți Hezbollah în regiunea lor, nimeni nu părea dornic să vorbească despre asta. „Poate, cam acum 20 de zile”, a spus Milad Eid, care administrează o pensiune în localitate. „Noi stăm în casele noastre. Ei nu se apropie.”

(FOCUS)LEBANON ISRAEL BORDER TENSION
Bombardamentele în zona de graniță dintre Israel și Liban s-au intensificat în ultima perioadă. Foto: Profimedia Images

Grupul mic de localnici rămași aici pare hotărât să rămână pe loc cât de mult timp va fi posibil.

„Eu sunt din sat și am multă experiență legată de războaiele din Liban, așa că voi rămâne cu oamenii”, a spus și Monseigneur Maroun Ghaffari, șeful bisericii maronite din sat. Comunitatea sa de credincioși, foarte activă pe vremuri, mai numără acum doar șase persoane.

„Sunt oameni bătrâni care nu au pe nimeni. Trebuie să le fim alături în timpul acestei situații tragice”, a spus Ghaffari, care a precizat că niciuna dintre părți nu a lovit încă centrul satului și că speră că cei care au rămas în sat vor rezista până la încheierea războiului.

„Nu sunt sinucigaș, dar situația este încă suportabilă. Credem că dacă vom pleca, satul s-ar putea transforma într-un câmp de luptă”, a mai spus Ghaffari.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri