O carte oferită Papei de Macron a stârnit furia polonezilor

Data publicării:
Pope Francis meets Emmanuel Macron, Rome, Italy - 24 Oct 2022
Macron i-a oferit Papei o carte a lui Immanuel Kant. Foto: Profimedia Images

Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii uneori ostile în Polonia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Însă această nervozitate nu este justificată, conform unor informaţii obţinute de AFP de la librarul parizian care a vândut acea carte Preşedinţiei franceze.

Fotografiile de pe prima pagină a acelei ediţii princeps în limba franceză a volumului „Vers la paix perpetuelle” scris de filosoful prusac dezvăluie, într-adevăr, o ştampilă aplicată de „Sala de lectură academică din Liov”.

Companii mass-media şi internauţi polonezi au bănuit imediat că volumul ar fi putut să fie furat de naziştii germani care au ocupat acest oraş ce a aparţinut Poloniei până la Al Doilea Război Mondial şi care aparţine în prezent Ucrainei.

Controversa a devenit virală, iar gestul preşedintelui francez a fost considerat „straniu”, „stânjenitor” sau chiar „insultător” pentru Polonia, potrivit unora dintre cei mai agresivi internauţi din această ţară.

Ministerul polonez de Externe a adoptat o poziţie rezervată, limitându-se să declare că este „la curent” cu această situaţie.

AFP l-a contactat pe Patrick Hatchuel, un librar parizian specializat în cărţi vechi şi rare, al cărui nume a fost dezvăluit în contextul acestui scandal de un jurnalist elveţian, Arnaud Bedat.

Patrick Hatchuel a confirmat pentru AFP că a vândut Preşedinţiei franceze acea carte a lui Kant.

„Povestea acestui volum arată că el nu poate să provină dintr-o spoliere a naziştilor. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest subiect şi, fiind eu însumi de confesiune iudaică, sunt sensibil la această chestiune. Volumul provine de la o bibliotecă din Liov, din care a ieşit cândva între 1850 şi 1870, probabil cu ocazia unei vânzări”, a precizat el.

„A ajuns apoi în Franţa. Şi a apărut la Paris în jurul anului 1900 la un librar cu un istoric bine cunoscut, Lucien Bodin, care era un specialist în ezoterism. O etichetă imprimată atestă acest lucru. Ultima sursă de provenienţă a fost un colecţionar privat care l-a cumpărat în urmă cu o jumătate de secol. Iar fiul lui mi l-a vândut mie. Nu există nicio problemă pe marginea acestui subiect, totul este verificabil”, a adăugat librarul francez.

El a precizat că i-a „făcut un preţ bun” Palatului Elysee, inferior preţului de catalog de 2.500 de euro, şi că a fost contactat de Guvernul polonez pentru a preciza provenienţa cărţii.

Potrivit unui site specializat din Liov consultat de jurnaliştii de la AFP, „Sala de lectură academică” nu făcea parte din Universitatea din Liov, ci a fost o importantă asociaţie a studenţilor şi a cercetătorilor de naţionalitate poloneză, înfiinţată în 1867 şi rămasă activă până în 1939.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri