O fostă refugiată din Turcia are cele mai mari șanse să fie următorul lider al Olandei și prima femeie prim-ministru din istoria țării

Data publicării:
Dilan Yeşilgöz
Dilan Yeşilgöz ar putea deveni prima femeie prim-ministru din istoria Olandei. Foto: Profimedia Images

Olandezii ar putea fi conduși după alegerile parlamentare de miercuri de o persoană foarte diferită de actualul prim-ministru, veteranul Mark Rutte. O fostă refugiată din Turcia, Dilan Yeşilgöz, care i-a urmat lui Rutte în fruntea partidului VVD, conduce în sondaje și ar putea deveni prima femeie prim-ministru din istoria Olandei, scrie Politico.

Cursa este foarte strânsă – trei partide se luptă pentru a câștiga cele mai multe locuri în parlament. Rivalul cel mai mare al lui Yeşilgöz, Pieter Omtzigt, a dat însă de înțeles că nu își dorește să ocupe postul de prim-ministru.

Acest lucru face să fie și mai probabil ca Yeşilgöz, actualul ministru al justiției, să conducă următorul guvern.

Yeşilgöz, care se descrie ca fiind obsedată de muncă, nu vorbește foarte mult despre cum este să fii femeie în lumea politică. Are umor și este plină de energie în public, în ciuda dificultăților mari pe care le întâmpină la locul de muncă.

Partidul ei, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), ocupă primul loc în sondajul realizat de Politico, după ce Yeşilgöz a preluat conducerea, dar este la egalitate cu partidul lui Omtzigt.

A scăpat din Turcia cu barca după lovitura de stat din 1980

Yeşilgöz a promis că va rezolva problema valului de imigranți – un subiect ce afectează de mult politica țării. Lidera VVD a spus că propria ei experiență ca refugiată i-a format opinia față de imigranți.

Tatăl ei, Yücel Yeşilgöz, un sindicalist de stânga, a scăpat din Turcia și a cerut azil politic în Olanda după lovitura de stat din 1980. Dilan a scăpat cu barca pe insula grecească Kos în 1984 împreună cu mama și sora ei – avea doar 7 ani la acea vreme. Mai târziu a devenit o refugiată și a primit azil în Olanda.

EenVandaag Election Debate 'The future of the Netherlands'
Partidul pe care îl conduce Yeşilgöz, VVD, este într-o luptă cot la cot cu partidul principalului ei rival, Pieter Omtzigt. Foto: Profimedia Images

„Există un influx prea mare de oameni, nu doar persoane care cer azil, dar și muncitori migranți și studenți internaționali, ceea ce înseamnă că nu avem capacitatea de a ajuta adevărații refugiați”, a spus Yeşilgöz.

Yeşilgöz are un munte de obstacole de depășit înainte să poată câștiga în alegeri. VVD merge umăr la umăr în sondaje cu noul partid al outsiderului de centru Omtzigt, Noul Contract Social. Alianța dintre verzi și stânga condusă de Frans Timmermans are și ea o șansă bună la alegeri, cu 15% din voturi în sondaje.

În calitate de ministru al justiției, Yeşilgöz a fost descrisă ca fiind un negociator dur și un comunicator puternic care face doar trei lucruri în afară de muncă: doarme, face sport și mănâncă sănătos.

Dar în timp ce Rutte nu a divulgat niciodată prea multe despre viața sa privată, Yeşilgöz a fost mult mai deschisă și a vorbit despre viața sa de cuplu, lupta cu o boală imunitară și reticența ei de a face copii.

Are de înfruntat un munte de provocări. „Nu mă voi lăsa intimidată”

Spre deosebire de Rutte, care a fost văzut de multe ori mergând la întâlniri cu bicicleta, Yeşilgöz trebuie să fie escortată cu mașina peste tot și protejată de o echipă de securitate din cauza poziției sale de ministru al justiției. În ultimul timp, mai mulți miniștri olandezi au primit amenințări, iar unul dintre candidații la alegeri a fost lovit în cap cu o sticlă.

„Este o mare parte din viața mea și asta este foarte greu. Dar aleg să merg mai departe, să nu mă dau bătută, pentru că nu mă voi lăsa intimidată”, a spus Yeşilgöz.

EenVandaag Election Debate - Rotterdam
Dilan Yesilgoz vorbește mult mai deschis despre viața ei personală decât Mark Rutte, cel pe care l-a înlocuit la conducerea partidului VVD. Foto: Profimedia Images

„Strict” și „corect” reprezintă cei doi piloni principali ai felului în care Yeşilgöz vrea să abordeze UE. Aici intră și criteriile pe care statele candidate pentru aderarea la UE trebuie să le respecte – o dezbatere ce se aprinde deja, în special în privința intrării Ucrainei în familia europeană.

Cu toate că VVD conduce în sondaje, cursa este departe de a se fi terminat. Principala provocare pentru Yeşilgöz în timpul campaniei electorale a fost să convingă alegătorii că ea dorește schimbarea cu toate că partidul ei este la putere de mai bine de un deceniu.

„Când vezi că mulți oameni cu joburi și venituri normale nu dorm noaptea din cauza facturilor... nu pot spune că lucrurile au mers bine pentru toată lumea”, a spus Yeşilgöz.

Întrebată dacă Rutte își dorește acum să conducă NATO, după ce fostul lider VVD a fost văzut împreună cu Jens Stoltenberg la Bruxelles luna aceasta, Yeşilgöz a râs: „Oriunde ar ajunge, acea organizație va fi foarte norocoasă să îl aibă.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri