O prestigioasă universitate din Franța le interzice studenţilor să folosească inteligenţa artificială ChatGPT

Data publicării:
Chatgpt
Înlocuirea profesorilor cu astfel de programe ar putea afecta bunăstarea emoţională a copiilor. Foto: Profimedia Images

Prestigiosul Institut de Studii Politice din Paris, cunoscut sub numele de Sciences Po, a anunţat vineri că le interzice studenţilor să folosească softul de inteligenţă artificială ChatGPT, capabil să răspundă la întrebări, să redacte texte, inclusiv teme ale elevilor şi studenţilor şi chiar să treacă examene scrise, avertizând că, în caz contrar, studenţii vor fi supuşi sancţiunilor ce ar putea ajunge până la "excluderea din instituţie, şi chiar din învăţământul superior", informează Agerpres.

Într-o scrisoare adresată tuturor studenţilor şi profesorilor, conducerea Sciences Po a anunţat că "folosirea, fără menţionarea explicită, a ChatGPT în cadrul Sciences Po, sau a oricărui alt instrument ce utilizează AI (inteligenţa artificială) este, cu excepţia utilizării pedagogice sub supravegherea unui profesor, deocamdată strict interzisă pentru realizarea lucrărilor scrise sau orale de către studenţi".

Sciences Po este prima instituţie de învăţământ superior din Franţa care a anunţat oficial interzicerea utilizării acestei inteligenţe artificiale.

Inteligenţa artificială ChatGPT s-a răspândit rapid în sistemele de învăţământ din noiembrie anul trecut.

"Acest instrument, care foloseşte inteligenţa artificială (AI), pune sub semnul întrebării actorii din domeniul educaţiei şi al cercetării din întreaga lume pe tema fraudei în general şi a plagiatului în special", a declarat conducerea Sciences Po, în scrisoarea trimisă studenţilor.

"Unele state au interzis deja utilizarea acestui instrument în şcolile şi universităţile lor", se mai arată în scrisoare.

La mijlocul lunii decembrie, la doar câteva săptămâni după ce ChatGPT a fost pus la dispoziţie de startup-ul californian OpenAI, opt universităţi din Australia au anunţat că îşi modifică modul de susţinere a examenelor, estimând că utilizarea AI de către studenţi este similară cu a trişa.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri