O scriitoare americană l-a dat în judecată pe Donald Trump pentru viol

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Editorialista și scriitoarea americană E Jean Carroll l-a dat în judecată pe fostul președinte al SUA, Donald Trump, pentru că ar fi violat-o în anii '90, relatează BBC.

Procesul a fost intentat în statul New York, și se desfășoară pe baza unei noi legi intrate în vigoare, joi, Adult Survivors Act. Conform acestei noi legi în statul american, victimele au la dispoziție un an să acționeze în judecată agresorii pentru fapte care s-au prescris deja în baza Statutului Limitărilor.

Carroll susține că a fost violată de Trump în 1995 într-o cabină de probă a unui magazin de lux din New York. Fostul președinte neagă acuzațiile.

Noua lege din statul New York permite victimelor să acționeze în instanță dacă fapta de agresiune sexuală s-a petrecut când aveau peste 18 ani, chiar și dacă ea s-a prescris în baza Statutului Limitărilor.

Adult Survivors Act este modelată pe baza unei legi similare recente, Child Abuse Act, care prevede aceleași lucruri dar se aplică faptelor comise împotriva minorilor.

Child Abuse Act a intrat în vigoare în 2019 și a acordat victimelor o perioadă de doi ani pentru a acționa în justiție. În jur de 11 de procese au fost pornit în New York împotriva unor biserici, spitale, școli și alte organizații, în baza acestei legi.

Carroll l-a mai dat în judecată pe Trump și pentru defăimare după ce acesta a acuzat-o că a mințit când a făcut prima oară public aceste acuzații. Trump spune că acuzațiile lui Carroll sunt „ficțiune” și că editorialista „nu este genul lui de femeie”.

Una dintre avocatele lui Trump, Alina Habba, spune că „deși respectă și admiră persoanele care rup tăcerea, acest caz este, din păcate, un abuz al acestei legi și riscă să delegitimeze credibilitatea victimelor reale”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri