O unitate militară din Ucraina este acuzată că a păgubit statul cu aproape un milion de euro

Data publicării:
unitate militara UA
În ultimele luni, mai multe scandaluri de corupţie au vizat oficiali ucraineni, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării. Foto: Profimedia Images

Achiziții supraevaluate și numeroase nereguli au fost descoperite într-o unitate militară din Ucraina, în urma cărora Kievul a pierdut aproape un milion de euro. Ministerul Apărării a anunţat marţi că a declanşat urmăriri penale, fără a preciza cine este cu exactitate vizat de ancheta autorităților.

Un audit a descoperit mai multe încălcări ce au generat pierderi de circa 39 de milioane de hrivne (aproape 1 milion de euro - n.red.) din fonduri publice, într-o unitate militară din regiunea Cernigău (Cernihiv, Cernigov, în nord), a explicat ministerul într-un comunicat pe Telegram.

"Au fost declanşate urmăriri penale", a adăugat el, fără a preciza cine exact este vizat.

Prețuri umflate la generatoare

Cele mai importante încălcări se referă la achiziţia, în 2022, a unor generatoare al căror preţ mult umflat a dus la pierderea a peste 37 de milioane de hrivne, informează ministerul pe Telegram.

"În consecinţă, unitatea a achiziţionat cu 163 de generatoare mai puţine decât cantitatea necesară", afirmă ministerul, denunţând de asemenea livrarea tardivă a acestor aparate, foarte aşteptate iarna trecută din cauza întreruperilor de curent masive cauzate de bombardamente ruse împotriva unor infrastructuri energetice ucrainene.

"Între octombrie 2022 şi aprilie 2023, când generatoarele erau necesare de urgenţă militarilor, majoritatea dintre ele nu au fost livrate unităţilor militare, ci s-au adunat în depozite, şi "doar 15%" au fost puse la dispoziţia trupelor, detaliază ministerul ucrainean.

Ministerul Apărării se confruntă cu multiple scandaluri de corupție

Lupta împotriva corupţiei, un rău endemic în Ucraina, notează AFP, este unul dintre criteriile fixate de Uniunea Europeană pentru examinarea candidaturii acestei ţări, care a primit zeci de miliarde de euro ajutor din partea Occidentului de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape doi ani.

În ultimele luni, mai multe scandaluri de corupţie au pătat imaginea unor oficiali ucraineni, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării.

"Vom continua să identificăm sistematic erorile şi încălcările. Este vorba de o muncă sistematică şi fără compromis", a declarat ministrul-adjunct al apărării ucrainean Iuri Djighir, citat în comunicat.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri