Olanda va interzice gazul ilariant. Are „riscuri enorme pentru sănătate”

Data actualizării: Data publicării:
baloane și tuburi de gaz
Popularitatea gazului a crescut în rândul tinerilor care merg la cluburi și festivaluri FOTO: Getty Images

Guvernul olandez interzice utilizarea protoxidului de azot, cunoscut ca gaz ilariant, din cauza riscurilor pentru sănătate și al numărului tot mai mare de tineri care îl folosesc, relatează BBC.

Începând cu ianuarie 2023, cumpărarea, vânzarea și deținerea gazului ilariant vor fi interzise. Totuși, va putea fi folosit în continuare în scopuri medicinale și în industria alimentară.

Guvernul speră, de asemenea, că interdicția va reduce numărul de accidente rutiere cauzate de folosirea acestui gaz.

Potrivit monitorului de siguranță rutieră TeamAlert, gazul ilariant a jucat un rol în 1.800 de accidente în Țările de Jos în ultimii trei ani.

„Aproape două pe zi, cifre care ne-au șocat cu adevărat”, a spus Maartje Oosterink de la TeamAlert pentru ziarul AD la începutul acestei luni.

În ultimii ani, popularitatea gazului a crescut în rândul tinerilor care merg la cluburi și festivaluri și este adesea folosit în combinație cu alte droguri precum ecstasy sau ketamină.

Gazul este vândut în mare parte în recipiente metalice mici, care sunt golite în baloane înainte de a fi inhalat.

Potrivit Institutului Trimbos, peste 37% dintre tinerii olandezi folosesc în mod regulat gazul ilariant la petreceri.

Dar există îngrijorări serioase cu privire la impactul pe care acesta îl are asupra creierului și organismului. Utilizarea intensă și regulată poate duce la o deficiență de vitamine care poate provoca leziuni permanente ale nervilor și paralizie.

„Utilizarea recreativă a protoxidului de azot duce la riscuri enorme pentru sănătate”, a spus secretarul de stat pentru sănătate Maarten van Ooijen, în momentul anunțării deciziei guvernamentale.

Ministrul Justiției, Dilan Yeşilgöz, a spus că interdicția va permite poliției să ia măsuri imediate dacă găsește pe cineva cu canistre de protoxid de azot în mașină.

Gazul ilariant nu stârnește îngrijorare doar în Țările de Jos. În Anglia, este cel mai frecvent utilizată substanță, după canabis, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

Luna trecută, Ministerul de Interne din Regatul Unit s-a confruntat cu solicitări de a interzice toate vânzările directe de gaz ilariant către consumatori, din cauza îngrijorărilor legate de utilizarea abuzivă a acestuia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri