OMS cere Chinei să transmită în timp real datele despre COVID, în timp ce Beijingul se pregăteşte să deschidă graniţele

Data actualizării: Data publicării:
strazi goale in beijing
Străzi pustii, magazine goale - noua realitate din Beijingul lovit puternic de un focar de Covid care se răspândește rapid. FOTO: Getty Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat din nou oficialii din domeniul sănătăţii din China să transmită în timp real informaţiile despre creşterea numărului cazurilor de COVID din ţară. Discuțiile au loc în condițiile în care Beijingul se pregătește să relaxeze restricțiile de călătorie în 8 ianuarie, scrie The Guardian.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a întâlnit vineri cu responsabili chinezi pentru a discuta despre explozia numărului de cazuri de contaminare cu COVID-19 în ţara lor, solicitându-le să împărtăşească date în timp real, astfel încât celelalte ţări să poată reacţiona eficient.

"O reuniune la nivel înalt a avut loc la 30 decembrie între OMS şi China pe tema recrudescenţei actuale a cazurilor de COVID-19, cu scopul de a obţine mai multe informaţii despre situaţie şi pentru a oferi expertiza şi sprijinul OMS", a anunţat agenţia sanitară a Naţiunilor Unite într-un comunicat.

"OMS a solicitat din nou schimbul regulat de date specifice şi în timp real despre situaţia epidemiologică, în special mai multe date despre secvenţierea genetică şi despre impactul bolii, inclusiv spitalizările, internările în unităţile de terapie intensivă şi decesele", potrivit comunicatului.

Agenţia a cerut, de asemenea, date despre vaccinările efectuate şi statutul vaccinal, în special în rândul persoanelor vulnerabile şi al celor de peste 60 de ani, a continuat OMS.

"OMS a reiterat importanţa vaccinărilor şi a rapelurilor pentru a proteja persoanele cu risc ridicat împotriva formelor grave al bolii şi deceselor. OMS a îndemnat China să crească secvenţierea virală, tratamentul clinic al pacienţilor şi evaluarea impactului. Ea s-a declarat dispusă să ofere sprijin în aceste domenii, precum şi în comunicarea riscurilor legate de vaccinare cu scopul de a îndepărta reticenţele", a transmis organizaţia internaţională cu sediul la Geneva.

Discuţiile au avut loc după o săptămână în care şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut autorităţilor chineze să se arate mai deschise cu privire la situaţia legată de COVID-19.

Creşterea numărului de contaminări în China a stârnit îngrijorare în întreaga lume şi a ridicat semne de întrebare privind comunicarea datelor, cifrele oficiale de cazuri şi decese fiind reduse, în timp ce unele spitale şi morgi sunt depăşite numeric. 

Comisia Naţională de Sănătate din China a spus despre întâlnire doar că oficialii săi din domeniul sănătăţii au făcut schimb de opinii cu OMS şi că vor avea loc mai multe schimburi tehnice.

O creştere a numărului de infecţii cu Covid în China şi îndoielile cu privire la datele oficiale au determinat revenirea controalelor de sănătate în Europa şi în întreaga lume, ca urmare a încetării rapide a strategiei zero-Covid a lui Xi Jinping.

China urmează să îşi slăbească în mod semnificativ restricţiile de călătorie începând cu 8 ianuarie, ceea ce va include şi călătoriile pentru Anul Nou chinezesc, când se aşteaptă ca sute de milioane de muncitori chinezi să se întoarcă în oraşele de origine, iar mulţi să se contamineze în cazul zonelor cu mai puţine unităţi medicale.

Presa de stat chineză a relatat că marile spitale din Shanghai au înregistrat în ultimele zile o dublare a numărului pacienţilor de urgenţă, ceea ce a generat solicitări ca pacienţii care nu sunt cazuri urgente să fie transferați în spitale mai mici.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri