OMS: Misterul originii COVID-19 va fi elucidat doar în cazul în care China cooperează

Data publicării:
Laboranţi poartă costume de protecţie în timp ce fac teste asupra unor mostre contaminate cu COVID-19 într-un laborator din Wuhan, China.
Laboranţi poartă costume de protecţie în timp ce fac teste asupra unor mostre contaminate cu COVID-19 într-un laborator din Wuhan, China. Foto: Profimedia Images

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a presat joi China să împărtășească informațiile sale despre originea COVID-19, spunând că până când acest lucru nu se va întâmpla toate ipotezele rămân pe masă, la mai bine de trei ani de la apariția virusului, scrie Reuters.

„Fără acces deplin la informațiile pe care le are China, nu poți spune asta sau cealaltă", a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, ca răspuns la o întrebare despre originea virusului.

„Toate ipotezele sunt pe masă. Aceasta este poziția OMS și de aceea am cerut Chinei să coopereze. Dacă vor face asta, atunci vom ști ce s-a întâmplat sau cum a început", a mai spus Ghebreyesus.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, mulți bănuind că s-a răspândit într-o piață de animale vii înainte de a se împrăștia în întreaga lume și de a ucide aproape 7 milioane de persoane.

Datele din primele zile ale pandemiei COVID-19 au fost încărcate pentru scurt timp de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională luna trecută. Acestea includ secvențe genetice găsite în peste 1.000 de probe de mediu și de animale prelevate în ianuarie 2020 la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul unde a avut loc primul focar cunoscut de COVID-19.

Datele au arătat că ADN-ul de la mai multe specii de animale a fost prezent în probele de mediu care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, sugerând că acestea au fost „cele mai probabile căi de transmitere" a bolii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali.

Cu toate acestea, într-un studiu publicat de revista Nature în această săptămână, oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China au contestat concluziile echipei internaționale. Aceștia susțin că probele nu au furnizat nicio dovadă că animalele au fost într-adevăr infectate. De asemenea, acestea au fost prelevate la o lună după ce a avut loc prima transmitere de la om la om în piață, astfel încât, chiar dacă au fost pozitive la coronavirus, animalele ar fi putut lua virusul de la oameni.

Epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat că cele mai recente informații din China au oferit unele „indicii" privind originile, dar nu și răspunsuri. Ea a spus că OMS lucrează cu oamenii de știință pentru a afla mai multe despre primele cazuri din 2019, cum ar fi locurile unde se aflau persoanele infectate.

Ea a adăugat că OMS încă nu știe dacă unele dintre cercetările necesare au fost efectuate în China.

OMS a cerut, de asemenea, Statelor Unite ale Americii datele originale care au stat la baza unui studiu recent al Departamentului american al Energiei, care a sugerat că o scurgere de laborator din China ar fi cauzat probabil pandemia COVID-19.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri